Vårt absoluta favoritbröd,
ett lättgjort bröd som är ”saftigt” länge:
Ernsts goda julbröd, 2 bröd
Ingredienser:
7 dl vetemjöl (jag tar 5 dl)
3 dl grahamsmjöl (jag tar 4 dl)
2 dl grovt rågmjöl (jag tar 3 dl)
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap (jag tar 1 dl)
1 l naturell yoghurt
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter (eftersom T inte tål dem utesluter jag dem, istället tar jag 2 dl av vardera solros- och pumpafrön)
3 dl torkade strimlade aprikoser
smör till formarna
2 dl solros- eller pumpafrön att sprö formarna med (jag tar enbart solrosfrö)
Tillagning:
Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en bunke.
Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor.
Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa.
Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön (för att inte alla frön ska falla bort när brödet är klart så ”slår” jag de fyllda formarna några gånger i bänken och trycker fast de som är uppepå).
Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.
17 augusti 2011 kl. 16:09 |
Wow, det ser supergott ut, tack för tipset! Jag gillar bröd som inte har jäst i sig så man slipper vänta på jäsning :) Jag bakar typ aldrig och är rätt dålig på matlagning generellt, är bikarbonat samma som bakpulver..? Om inte, vet du vad bikarbonat heter på engelska? Tyvärr gillar varken jag eller G russin/frukt i bröd, tror du man kan byta ut det mot något annat eller försvinner det ”saftiga” då? Får se om jag vågar mig på att baka det snart, jag äger inte ens en bakform så det måste jag skaffa först i så fall :D
17 augusti 2011 kl. 17:31 |
Bikarbonat heter bicarbonate så det var ju enkelt! Frukten gör nog brödet saftigt… kanske hacka i små, små bitar? Jag tycket inte man känner att det är just russin och aprikoser men det är ju jag det! Men du kan ju testa att göra en limpa utan.