Beijing del 8

På väg upp!

Jo, jag vet att det varit lite tunt med Beijing rapporter men här kommer en!

Givetvis besökte vi muren! Det var endag med strålande sol vilket innebar bra sikt men också varmt. Svettades floder den dagen… det rann svett både här och där… Vi hade turen att få låna T:s kollegas chaufför som körde oss i en stor rymlig bil fram och tillbaka. Det tog cirka 1 h och 15 minuter att åka från vårt hotell till Mutianyu. Det finns flera olika ställen att åka till för att se och gå på muren, en del väldigt ”turistiga” och andra inte. Det stället vi valde var absolut inte så turistigt. Väl framme så visade chauffören oss vart vi skulle köpa biljetter och såg till att allt blev rätt. Sedan satt han och väntade på oss i 2 timmar… (måste medge att det kändes lite märkligt men inget vi skull bry oss om enligt T:s kollega). Just i Mutianyu åker man linbana upp till muren fast jag tror man kan gå också men det hade varit väldigt jobbigt i den värmen och brant.

Den stackars åsnan fick nog inte åka linbana upp...

Vi gick cirka 45 minuter åt ena hållet och sedan vände vi och gick tillbaka. Fantastisk utsikt, makalöst bygge!

Det är inte helt lätt att ta sig fram uppe på muren, det lutar, det är backigt och trappstegen är absolut inte lika höga någon gång, ett rejält styrkepass!

Inte de enklaste trappor att traska fram på...

Mer kända personer än vi har tydligen åkt med denna linbanevagn!

Väl tillbaka vid bilen och chauffören så åkte vi bara sådär någon kilometer till The schoolhouse, en nedlagd skola som numera är en restaurang med fantastiskt god mat! Vi blev severade av ägarnas dotter och hon berättade att hennes mor var kinesiska och hennes far amerikan, nu studerade hon i USA. Hennes föräldrar hade haft sommarhus i byn i flera år när borgmästaren frågade om de inte kunde tänka sig att ge något tillbaka till byn.

När vi väntade på vår mat passade vi på att måla teckningar på underläggen med de kritor som fanns för detta på varje bord.

Så de startade denna restaurang, de anställer bara lokabefolkning, försöker köpa så mycket råvaror lokalt som möjligt och så har de hus att hyra ut för sommarboende. Och det ligger också ett glasblåseri på området. Kommer ni någon gång till Mutianyu så hoppas jag ni har möjlighet att äta på The schoolhouse! Som ett plus, förutom underbart god mat, så var det också väldigt bra pris!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: