På begäran:
Smält 175 g smör/margarin i en kastrull, rör i 3 dl mjöl, 1 dl socker och ½ tsk bakpulver.
Tryck ut i en pajform och lite upp på kanten. OBS! Degen är lite lös och ska vara det.
Förgrädda en stund i 200 grader, har ingen tid på det men den ska inte bli brun alls. Fixa till kanterna lite om du vill.
Skala några äpplen och skär i bitar, lägg i formen, strö över kanel och strösocker och riv rikligt med mandelmassa och grädda allt i så där 20-30 minuter.
Låt svalna lite och avnjut med massor av vaniljsås!
Givetvis funkar det med annat än äpple också.
16 augusti 2011 kl. 21:29 |
Mmm, äppelpaj är så gott! :)
16 augusti 2011 kl. 21:33 |
Testa denna, jag lovar att du blir helt såld på den!
17 augusti 2011 kl. 11:59 |
Mums, jag älskar mandelmassa!! Men, jag går ju på diabetes-diet för tillfället så det får bli senare i höst…
Förresten måste du testa en äpplekaka som Marianne i Älmhult tycker är världens godaste ;-) Varje höst får jag en massa sökningar på det receptet, antingen direkt från Mariannes blogg eller från google, och det verkar som äpplekakssäsongen redan har börjat, 7 ”hittar” än så länge idag :-) En annan rolig grej med receptet, Desiree, en annan bloggvän, blev bjuden på den här äpplekakan hemma hos sin mamma som hade googlat sig fram till det och helt plötsligt insett att jag nog var hennes dotters bloggkompis!!
http://petchie.wordpress.com/2008/09/24/wednesday-recipe-gateau-aux-pommes-avec-creme-fraiche/
(på svenska längst ner i inlägget).
17 augusti 2011 kl. 15:20 |
Den får jag pröva någon gång! Men använder du det som på flamländska heter Sur room? Istället för det som vi i Sverige kallar crème fraiche?
17 augusti 2011 kl. 15:48
Nja, jag vet inte vad det heter på flamländska (antagligen sur room eftersom det är ju en syrlig / sur grädde i jämförelse med vanlig grädde) men på franska är det ”crème fraiche EPAISSE”, det säljs i plastburkar liknande de svenska burkarna och smakar exakt som crème fraiche (tycker jag iaf).
17 augusti 2011 kl. 17:46 |
Var har de ”gömt” mandelmassan i affärerna här i Bryssel. Ville själv göra en paj med mandelmassa i helgen, men hittade ingen och orkade inte göra egen. Vilken hylla kollar man på? Letade på bakhyllan och vid nötter. Kanske fanns den där men känner ju inte igen förpackningarna ännu :(
17 augusti 2011 kl. 17:53 |
Hmmm… kan inte svara på det men kolla på brödavd (!!!). Tror jag sett det där i något hörn vid bakverken. Annars köper jag på Ikea. Även brödbutiker kan ha tror jag.
17 augusti 2011 kl. 18:01
Brödavdelningen… intressant. Ikea ligger nära oss så det får det bli. Fast eftersom det finns mald mandel här i alla affärer är det egentligen enklast att röra ihop egen.
Tack.
17 augusti 2011 kl. 18:08 |
Elisabeth:
Mald mandel ska du köpa i det som jag kallar ”turkbutiker”, betydligt billigare där ;-)
17 augusti 2011 kl. 21:59 |
Mandelmassan finns vid chokladen på godisavdelningen. Åtminstone på Delhaize i mitt kvarter.
18 augusti 2011 kl. 7:54 |
Där ser man! Och vid brödet i på mitt Delhaize!
18 augusti 2011 kl. 7:56 |
Petchie:
Det är den jag menar, kommer aldrig ihåg vad den heter på franska ;-)
Fast att den är precis som svensk crème fraiche håller jag inte med om; fastare och mer syrlig, brukar blanda med lite naturell grekisk yoghurt.