Världens, i alla fall nästan, godaste äppelpaj!

begäran:

Smält 175 g smör/margarin i en kastrull, rör i 3 dl mjöl, 1 dl socker och ½ tsk bakpulver.
Tryck ut i en pajform och lite upp på kanten. OBS! Degen är lite lös och ska vara det.
Förgrädda en stund i 200 grader, har ingen tid på det men den ska inte bli brun alls. Fixa till kanterna lite om du vill.
Skala några äpplen och skär i bitar, lägg i formen, strö över kanel och strösocker och riv rikligt med mandelmassa och grädda allt i så där 20-30 minuter.

Låt svalna lite och avnjut med massor av vaniljsås!

Givetvis funkar det med annat än äpple också.

Annonser

12 svar to “Världens, i alla fall nästan, godaste äppelpaj!”

  1. Marie Says:

    Mmm, äppelpaj är så gott! :)

  2. petchie Says:

    Mums, jag älskar mandelmassa!! Men, jag går ju på diabetes-diet för tillfället så det får bli senare i höst…
    Förresten måste du testa en äpplekaka som Marianne i Älmhult tycker är världens godaste ;-) Varje höst får jag en massa sökningar på det receptet, antingen direkt från Mariannes blogg eller från google, och det verkar som äpplekakssäsongen redan har börjat, 7 ”hittar” än så länge idag :-) En annan rolig grej med receptet, Desiree, en annan bloggvän, blev bjuden på den här äpplekakan hemma hos sin mamma som hade googlat sig fram till det och helt plötsligt insett att jag nog var hennes dotters bloggkompis!!
    http://petchie.wordpress.com/2008/09/24/wednesday-recipe-gateau-aux-pommes-avec-creme-fraiche/
    (på svenska längst ner i inlägget).

    • Brysselkakan Says:

      Den får jag pröva någon gång! Men använder du det som på flamländska heter Sur room? Istället för det som vi i Sverige kallar crème fraiche?

      • petchie Says:

        Nja, jag vet inte vad det heter på flamländska (antagligen sur room eftersom det är ju en syrlig / sur grädde i jämförelse med vanlig grädde) men på franska är det ”crème fraiche EPAISSE”, det säljs i plastburkar liknande de svenska burkarna och smakar exakt som crème fraiche (tycker jag iaf).

  3. Elisabeth Says:

    Var har de ”gömt” mandelmassan i affärerna här i Bryssel. Ville själv göra en paj med mandelmassa i helgen, men hittade ingen och orkade inte göra egen. Vilken hylla kollar man på? Letade på bakhyllan och vid nötter. Kanske fanns den där men känner ju inte igen förpackningarna ännu :(

    • Brysselkakan Says:

      Hmmm… kan inte svara på det men kolla på brödavd (!!!). Tror jag sett det där i något hörn vid bakverken. Annars köper jag på Ikea. Även brödbutiker kan ha tror jag.

      • Elisabeth Says:

        Brödavdelningen… intressant. Ikea ligger nära oss så det får det bli. Fast eftersom det finns mald mandel här i alla affärer är det egentligen enklast att röra ihop egen.

        Tack.

  4. Brysselkakan Says:

    Elisabeth:
    Mald mandel ska du köpa i det som jag kallar ”turkbutiker”, betydligt billigare där ;-)

  5. Eva Says:

    Mandelmassan finns vid chokladen på godisavdelningen. Åtminstone på Delhaize i mitt kvarter.

  6. Brysselkakan Says:

    Petchie:
    Det är den jag menar, kommer aldrig ihåg vad den heter på franska ;-)
    Fast att den är precis som svensk crème fraiche håller jag inte med om; fastare och mer syrlig, brukar blanda med lite naturell grekisk yoghurt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: