Belgien fryser

I går slogs det rekord här, ett rätt gammalt sådant också. För inte sedan 1941* har det varit under nollan så länge som i år, det vill säga 13 dagar igår. Och natten som var och dagen idag lär göra det hela till 14 dagar.

Och kallt är det… Fryser hela tiden och man ser verkligen på de man möter ute att de också fryser. Mycket pälsar av äldre datum hänger på folk, stora mössor och många varv halsdukar. Men de belgiska damerna kämpar på: små nätta skor och nylonstrumpor till kjol. Fy fasen vad kallt… Och säkerligen fryser många även inomhus då englasfönster är väldigt vanligt och husen här är absolut inte så väl isolerade som vi i Norden har. Bara en sådan sak som att vår fläkt inte har kallrasskydd, det bokstavligen forsar in kalluft där och att laga mat gör mina händer iskalla.

I fredags när jag var ute på stan en sväng såg jag flera butiker med liknande skyltar som denna:

De har alltså stängt för det finns ingen värme i butiken. Och många biträden jobbar i jacka och med vantar på. Inte så konstigt då det finns butiker där hela glaspartiet som är dörr dras bort när de öppnar och det således inte går att stänga ute kylan. Många butiker har också stora springor runt sina glasdörrar så även om de stänger igen så drar det säkerligen rejält och det lär ju vara minus inne dygnet runt. På natten dras sedan ett galler ner men inte gör det så värst mycket åt kylan.

Men i morgon vänder det tydligen för prognosen säger plusgrader och risk för regn. Frågan är ju vilket som är bäst: Kyla eller regn?

*) Sedan kan man ju undra om Belgien hade tid med att hålla ordning på sånt 1941, för som J sa igår: – De hade nog lite annat att tänka på då! Ockuperade av Tyskland och i krig…

Annonser

4 svar to “Belgien fryser”

 1. Camilla Says:

  Jag läste upp delar av ditt inlägg för min man. Företaget som han jobbar för har fabriker som tillverkar radiatorer och handdukstorkar (i alla möjliga designer) i många länder utspridda över hela Europa. Bland annat i Belgien. Så han gnuggar händerna över dina nyheter. Inte av medkänsla över att belgarna fryser, utan i ren förtjusning för att företaget säkert kan tänkas få ett uppsving pga kylan. Var och en med sitt. Jag hoppas ändå att ni snart får er normala vintertemperatur tillbaka! För att ständigt gå omkring och frysa är allt annat än roligt.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, den enes död är den andres bröd! Brukar man ju säga.
   Vi har i alla fall golvvärme men det är rätt unikt för att vara här, vanligast är ett stor element á la gammal gjutjärnsmodell i varje rum, om man har tur.

 2. petchie Says:

  Ja, stackarna som upplevde den kalla vintern 1941, då måste de verkligen ha frusit – fanns säkert varken särskilt mkt ved / koks eller mat…
  Ha ha, jag hade faktiskt kjol med (dubbla) nylonstrumpor (plus raggsockar i fodrade vinterstövlar) till jobbet två ggr den här veckan. Frös mest om kinderna dock…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: