Har aldrig varit så rädd i hela mitt liv

Detta har nog varit den natt i livet då jag varit så rädd jag aldrig tidigare varit… Vaknade vid halv tre av att det lät från taket på vårt sovrum. Vi har ju vårt sovrum som en kub uppe på taket på vår terrass. Det blir sex våningar upp om man räknar från gatan.

Jag är så trött att jag inte först registrerar vad jag hör men så inser jag att någon är på taket. Smyger upp och ser en man i vit överdragsoverall gå på vår terrass. Gömmer mig bakom gardinen. Ser honom gå fram till J:s terrassdörr och inser att den kan vara öppen för han är alltid så varm på natten.

Inser ni hur hårt mitt hjärta slår? Och hur livrädd jag är? Han får ju inte ta sig in! I panik tänder jag badrumslampan och mannen springer bort till dörren vid vårt sovrum och hoppar upp på taket. Detta hör jag mycket väl men jag känner också att han är kvar där på taket för jag hör inte honom gå iväg. Taket är så tunt att man till och med hör fåglar gå på det. Jag går in i J:s rum och stänger hans dörr, den var inte öppen utan låst på det läget då fönstret i överkant tippats inåt. Sedan släcker jag igen.

Det går kanske fem minuter och sedan hör jag hur han tar sig ner på terrassen igen och går bort till J:s dörr. Tänder lampan igen och han flyr upp på taket.

Nu är jag så rädd att jag skakar… Ringer T i Sverige och väcker honom, han ber mig ringa Tolken och det gör jag. Förlåt min vän att jag väckte dig vid tre på natten. Hon ringer polisen åt mig och knappt tio minuter senare kommer två civilklädda poliser hit och söker igenom terrass och tak. De hittar inget men ber mig uttryckligen ringa vid minsta misstanke.

Försöker lugna ner mig, talar med både T och Tolken igen. Lägger mig med T:s ena golfklubba bredvid sängen. Försöker sova men ni inser nog hur dåligt det går. Vid fem hör jag bilar köra fort på gatan, en hund som skäller och sedan folk som skriker. Går ner och ute på vår innergård är det nog tio poliser, en hund, vår hyresvärd och tre män till som bor här. Och två män som är gripna.

Nu är klockan straxt sex och jag väntar jag på att polisen ska komma och prata med mig igen. Men tydligen talar han som tar vittnesrapporter inte engelska… Sedan ska jag sova. Om jag kan.

Det är helt otroligt att J sovit sig igenom alltihop!

36 svar to “Har aldrig varit så rädd i hela mitt liv”

 1. Karin Sjögren Says:

  Usch såå hemskt, inte förväntar man sig att någon ska kunna ta sig upp på er terrass… vilken tur att du vaknade

 2. Alexandra Says:

  Usch! Jag tycker att du är modig och det var skönt att det ordnade sig! Hoppas att du kan sova lite senare idag!

 3. K Says:

  Nej men fyyy vad hemskt! Hur sjutton tog h*n sig upp? Sover ofta med terrassdörren öppen, nu ska jag sluta med det.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, hur kom han upp? Aldrig mer öppen dörr för min del i alla fall, det kan jag lova.

   • K Says:

    Vi hade inbrott i Bryssel för 3-4 år sedan, så klart var jag och lilla I ensamma hemma men så fort jag hörde att det sprang omkring folk på ovanvåningen grabbade jag tag i lilla I och sprang jag upp. Som tur är hörde de att jag kom och hoppade ut samma väg som de kom in, genom fönstret. För min del tog det 3 timmar innan polisen kom. Hemska tre timmar. Jag kunde liksom inte utesluta att någon av tjuvarna var kvar i huset och det var mörkt ute och jag vågade inte leta efter dem. Satt vid dörren med en panikslagen bebis tills det blev ljust ute och polisen kom.

    Känner mig säkrare nu när vi bor i lägenhet högre upp men hörde för någon vecka sedan att det sker 12-13 inbrott varje helgnatt i vårt område. Oddsen känns ju sådär.

   • Brysselkakan Says:

    Och då bor du ändå i ett av de sk finare områdena i Bryssel… Jag tyckte också de kom fort men kanske de var nära eller så lät Tolken så bestämd att de fattade att det var allvar!
    Men du om någon förstår nog hur panikslagen jag var och hur skakig jag är idag, hjärna går på halvfart både av detta samt sömnbrist.

 4. Kattis och Grabbarna Says:

  Oh my God! Jag kan into ens föreställa mig din rädsla! Jag hoppas verkligen att polisen sätter dit de skyldiga! Hoppas att du hämtar dig snart. Golfklubban var en bra idé! ;-)

 5. Tolken Says:

  Ingen fara! Jag är nog tvärtom glad att du ringde, tänk om du bara försökt slå bort det och gått och lagt dig igen. Skönt också att polisen tog det på så stort allvar och var så snabbt på plats. Kram på dig och hoppas du kan vila lite.

 6. Lena Says:

  Men fy vilken mardröm… vilken tur att du vaknade och att allt gick bra till slut! Skönt att polisen var så snabbt på plats.
  Och som sagt det där med golfklubban var en bra idé ;)
  Vi känner ju inte varann men skickar en kram :)

  • Brysselkakan Says:

   Ja, det kändes först helt overkligt att se mannen stå där ute på vår terrass…
   Lär nog ha en golfklubba, det finns ju gott om dem hos oss, bredvid sängen framöver.
   Tack för din omtanke!

 7. Fina Frun Says:

  ÅH HJÄLP vad läskigt!!! Bra att du vaknade, du förhindrade antagligen att han tog sig in till er.

  Vad bra att de blev gripna. Hoppas du kan sova lite lugnare nu…

  KRAM!

 8. Camilla Says:

  Hua – vad otäckt! Och typiskt att mannen i huset är bortrest när nåt sånt sker! Jag skulle nog ha skakat liv i sonen om det skulle hända mig. Tur att du hade nån att ringa och att polisen tog det hela på allvar.

  Jag råkade ut för nåt liknande under en studieresa till Danmark. Vi var ett gäng förskollärarstuderanden som bodde en vecka på en liknande skola där. Skolan hade sovrum med omkring sex sängar i vardera rum, högst uppe under de sneda taken. På fjärde våningen tror jag det var. En kväll hade vi ätit middag på en pizzeria inne i stan. När vi sen promenerade tillbaka till skolan, så stannade en bil med ett gäng danska killar och pratade med några av oss. Det kusliga hände sen kring midnatt när vi skulle gå och lägga oss. Våra rum hade takfönster som man kunde öppna och plötsligt när en tjej skulle stänga deras fönster, så sträcktes en killes arm in genom fönstret. Högt uppe på taket! Gissa om paniken blev stor! Min bästa kompis var den enda som inte blev rädd. Hon stegade in i det berörda rummet och ropade åt killarna att sticka därifrån och sen stängde hon fönstret med en smäll. Vi andra var som ett gäng kacklande höns och våra medföljande lärare ringdes in från sitt hotell och två poliser med hund kom och letade igenom skolan både invändigt och på utsidan. På utsidan hittade de en stege som killarna hade släpat med sig upp på taket för att kunna ta sig fram till våra takfönster. Det var en natt som nog alla av oss kommer att minnas hela livet.

  Hoppas att du kan sova gott under inkommande nätter trots det inträffade. Min man har länge haft ett baseball slagträ i skåpet intill sin säng. Men han sover så djupt att eventuella inkräktare skulle hinna till ryska gränsen innan han vaknar. ;-) Men jag vet ju att det finns där om det nån gång skulle behövas. Trots att det kan bli jättevarmt i vårt hus sommartid, så skulle vi aldrig våga sova med nån dörr på glänt.

  Det blev visst en hel roman det här. Jag har alltid svårt att fatta mig kort. :)

 9. Fäldtliv Says:

  Fy sjutton vad läskigt! Smart drag att tända lampan! Vad bra att polisen kunde gripa dem. Det sker ganska mycket inbrott i den här staden, tyvärr. Hoppas att du kan slappna av under dagen idag så att du kan vila.

 10. petchie Says:

  Hjälp, vad otäckt!!! Och så himla typiskt att T inte var hemma, men du var ju smart som tände lampan och sedan hade sinnesnärvaro att stänga dörrarna. Har du hört något mer om vad som skedde efter poliserna varit hos dig, för det verkar ju som om inbrottstjuvarna hållt sig kvar i närheten om de kunde bli gripna några timmar senare. Vad sa J när han vaknade?
  Stor kram och hoppas att du ALDRIG behöver uppleva en sådan natt igen!!

  • Brysselkakan Says:

   De blev tydligen instängda på vår innergård och kom inte ut. Vet inte så mycket mer samt att de tagit sig upp via en byggnadsställning på ett hus nära oss.
   J hade hört dem ca en timma innan men då hade han ljud på i sitt rum.
   Tack för din omtanke!

 11. Mamma o pappa Says:

  Usch vad otäckt.Pappa och jag vet hur det känns. Vi var ju med om
  något liknande när vi bodde på kurhotellet i Tranås. Där gick tjuven in medan vi låg och sov och tog pappas plånbok och min väska. Sedan tog de ju bilen också, för nycklarna till bilen var ju i min väska.
  De klättrade också på byggnadsställningar till 3:e våningen.
  Skönt att poliserna var så snabba och att tjuvarna blev inlåsta på gården så de kunde gripas..
  Vi hoppas att Du kan kan komma över det snart och vi hoppas att
  T snart kommer hem och tröstar Dig.
  Många kramar från oss.

  • Brysselkakan Says:

   Jo jag minns det… här har de klättrat på ställningen på ett annat hus men sedan 5-6 meter på en bar tegelvägg. Fattar inte riktigt hur det gick till…
   T kommer hem i morgonkväll.

 12. Asa Says:

  Usch och fy! Att du hade sa mycket sinnesnärvaro att du kunde tänka sa rationellt; vete katten om jag haft det. Larm har ni inte? Det är kanske nagot att prioritera i Sverige.
  Hoppas att du kan bearbeta det lite nu under helgen. Prata, prata, prata; det brukar hjälpa.
  Att sedan blixten oftast inte slar ner tva ganger pa samma ställe och att polisen tagit de misstänkta är väl en svag tröst….
  Tänker pa er och skickar lite styrkekramar, för det kan du nog behöva!

  • Brysselkakan Says:

   Hade nog inte varit så rationell om T varit hemma, då hade jag nog flippat totalt… Nu hade jag inte så mycket att välja på. Har pratat med Tolken och sedan kommer T hem i morgon kväll vilket just nu känns väldigt långt bort. Men du skulle sett hur jag skakade i natt, kunde knappt ringa T. Nej, vi har inte larm, har liksom känts onödigt när man bor så högt upp och jag trodde väl aldrig att någon skulle försöka ta sig in via taket.
   Tack för ditt stöd, sånt behövs idag.

 13. sofiainengland Says:

  Fy sjutton vad hemskt, stackars dig! Jag förstår VERKLIGEN din rädsla då jag var med om en liknande sak för fyra år sedan. Aldrig varit så rädd i hela mitt liv och tycker fortfarande att det är läskigt när jag tänker på det.

  Om du känner dig lite ‘jumpy’ och på vakt några veckor framöver så vill jag bara säga att det är helt normalt, att ha inbrott är en traumatisk grej. Om du inte vågar sova själv hemma nu när din man är borta så kanske du kan fråga en vän om de kan ge dig sällskap? Jag kunde inte sova normalt på flera dagar. Hoppas det inte blir så för dig.

  Stor kram, jag tänker på dgi!

  • Brysselkakan Says:

   Ja, det var fruktansvärt i natt, har aldrig skakat så mycket av rädsla tror jag. Jag försökte sova nu mitt på dagen för jag är så makalöst trött, har ju varit vaken sedan straxt innan tre i natt men det gick inte… Tankarna far runt, alla ljud blir otäcka och då är det ju ljust och på dagen… Bävar inför i natt… J är hemma, han vet, även om han inte riktigt förstår varför, hur rädd jag var och att jag mår lite knasigt just nu. I morgon är T hemma igen.
   Tak för din omtanke!

 14. Mia Says:

  Fy vad otäckt. Som något ur en thriller. Skönt att det gick bra och att J sov sig igenom det hela.

  Stor kram

 15. Christel Says:

  Men herregud!! Vilken otrolig tur att ni är okej och att han inte lyckades ta sig in!

  Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: