Så vad har vi köpt?

Så vill ni se vad vi köpt? Antar det! Eller jag visar väl vare sig ni vill eller inte vill se ;-)

Huset ligger i Strängnäs på en ö som heter Tosterön, området heter Sundby park, och det är sådär 20 minuters promenad ner till centrum av Strängnäs. Hela området var fram till 80-talet ett sjukhusområde. Huset vi köpt är en av två flyglar på ett stort u-format hus. Totalt är vår flygel på cirka 450 kvm. Huset är byggt kring 1922 och består av två våningar, en stor vind och en källare med knappt ståhöjd. Huset har vad man kallar lilla q, dvs särskilt kulturhistoriskt värdefullt och får inte förvanskas. Detta gäller utvändigt och är den hårdaste varianten av kulturmärkning av hus. Invändigt gör man som man vill. Huset och alla de andra i området är ritat av arkitekten Carl Westman som också har ritat Stockholms rådhus.

Idag är nedre våningen i samma skick som när sjukhuset lades ner, dvs slitet och absolut enbart lämpligt som förvaringsutrymme. Här är vår tanke att på sikt göra en eller två lägenheter att hyra ut. Men som sagt; på sikt!

Andra våningen är totalrenoverad och där ska vi bo. Två bra och stora sovrum, ett kök i vinkel från vardagsrummet, ett stort badrum och en klädkammare. I trapphuset på samma plan ligger ett stort rum som tvättmaskin och tumlare står i och där ska vi bygga ett till badrum och dela av så att tvättstugan blir ett eget rum innanför. All renoverat 2004, el bytt, avlopp bytt, nätverk indraget, centraldammsugare och golvvärme i hela våningen. Hela våningen är på cirka 160 kvm.

Upp till vinden går en nybyggd bred trapp. Uppe på vinden är inget gjort, det är inte ens isolerat. Här uppe ska vi isolera och bygga en egen våning till J med sovrum, badrum, litet kök och så ett stort rum för hans snookerbord. Troligtvis blir det takfönster. Hela golvet består av gammalt tegel som vi ska behålla, i taket ska vi också bevara takbjälkarna.

Ja, vi lär ha att göra men huset har så många möjligheter och i och med att det bara är att flytta in på andra våningen så behöver vi inte stressa utan ta det i en takt som passar oss.

Nä, kanske vi ska ta och kolla på hur det ser ut då? Bildbomb!

Annons

30 svar to “Så vad har vi köpt?”

 1. Asa Says:

  Härligt! Vi bor ju i ett gammalt slott (1710) som ocksa har dessa kriterier; inne-göra-vad-man-vill-men-ute-inte-alls! Vilket projekt med resten av huset; sadant gillar du ju! Det där ska nog bli bra; hoppas att du ocksa känner sa nu!

  • Brysselkakan Says:

   Ja, det är en utmaning! Men vi ser bara möjligheter och då brukar det mesta lösa sig. Det enda som kan vara problem är att vi vill bygga garage men vi får väl se! Med rätt inställning och ett utförande på garaget som stämmer med huset så kanske även det löser sig!

 2. sofiainengland Says:

  Oj så fint och modernt! Kul att ni hittar något ni gillar. Strägnäs är mysigt och nära Stockholm! Bra del av Sverige :)

 3. tuntorp Says:

  Grattis!!!

 4. Camilla Says:

  Har ingen aning om var Strängnäs ligger, men huset är ju hur coolt som helst! Vad häftigt att det gömde sig ett sådant guldkorn bland alla de hus som ni hade på er långa lista. Där kan ni inhysa hur mycket familj som helst bara ni hinner renovera och bygga om en del. :) Grattis ännu en gång! Ska bli spännande att få följa med och se vad ni hittar på där. Så nu MÅSTE du ju bara fortsätta blogga. :)

  • Brysselkakan Says:

   Strängnäs ligger vid Mälarens neresida, mellan Eskilstuna och Södertälje. Och visst är det ett guldkorn!
   Jo, det blir nog mer bloggande, lär inte sluta!

 5. Fäldtliv Says:

  Grattis! Vad fint! Jag älskar gamla hus med fina fönster. Vilket projekt ni drar igång! Jag tror inte att du kan titulera dig hemmafru om du ska ha ansvar för renoveringarna…

 6. Annika Says:

  Underbart! Vet du, detta eller ett snarlikt objekt var ute för några år sedan, och A och jag spanade/dreglade över det. Så colt. Så snyggt! Underbart at allt ändå löser sig till slut.

  • Brysselkakan Says:

   Kanske det är den andra flygeln då? Eller jag misstänker att han har haft det till salu tidigare. Detta ska bli så kul! Vad jag behöver; något att se fram emot.

 7. Lena Says:

  Jättefint ställe med stor potential & ni behövde inte leta länge..
  Roligt när man hittar nåt lite annorlunda!

  Blir kanske lite lättare att lämna Bryssel nu :)
  Får bli nån weekendresa dit när du/ni behöver vila från renoveringen :)

  • Brysselkakan Says:

   Ja, det känns bra! Men det är ändå med stort vemod jag tänker på vår flytt… Ganska kluven just nu.

   • Lena Says:

    Mmm så är det ju, aldrig roligt att bryta upp..
    Släppa taget om vänner och allt runtomkring plus att flytten i sig gör att man kan ångra sig..
    Men ni har ju hittat ett fantastiskt hus som kommer att hålla dig sysselsatt :)

   • Brysselkakan Says:

    Jo, sysselsatt lär jag vara framöver ;-)

 8. Marika Says:

  Det ser helt underbart ut! Stort grattis!

 9. swedisharmywife Says:

  Men gud vad häftigt!! Så himla coolt hus, och vilken lyx att det redan finns en så fin lägenhet att flytta rakt in i. Jag vill också ha ett sånt stort coolt ställe man kan göra om invändigt i :D

  • Brysselkakan Says:

   Ja visst är det! Och att vi kan bo bra medan vi renoverar gör ju livet enklare.
   Så när nerevåningen är klar kan du komma och bo där om ni får för er att bo i Sverige!

 10. jaglovisa Says:

  Vad läckert! Sååå roligt att ni hittat det som kändes rätt direkt!
  Strängnäs är ju en fin liten stad och nära till mycket, både Stockholm, Uppsala och Västerås!
  Kramar!

 11. Karin Says:

  Grattis!

  Superbra att ni hittade huset redan nu. Nu har du en rolig tid fram tills dess att ni flyttar. Njut av sista tiden i Bryssel och du kan blicka fram till augusti/september om du vill.

 12. Mia Says:

  Vad spännande! När flyttar ni in?
  Det var ju verkligen enormt, du får stå för nästa bloggdate tycker jag. :) Hur fint som helst och Strängnäs är ju jättevackert.

  Härligt med roliga nyheter!

  • Brysselkakan Says:

   Vi flyttar under senare delen av september, absolut senast 28:e. Beror på flyttbolag och sånt.
   Ja, stort är det men just nu är det ”bara” 160 kvm som är beboeligt! Men en bloggträff vore ju inte fel! Om jag sedan ruttnar bort i Strängnäs eller inte återstår att se men de har ju ett bibliotek så det löser sig nog ;-)

 13. petchie Says:

  Vilket alldeles fantastiskt hem!! Jag är sååå avis ;-) Det är något annat än vår 70-tals 3:a i Stockel :D Ska bli otroligt kul att följa hur ni kommer att möblera / renovera.
  Strängnäs, jag ser framför mig en träkyrka (?) och söta trähus vid vattnet… Ingen aning men du får väl ordna en bloggträff som Mia föreslog så jag får se om jag hade rätt :-)

 14. Tina Says:

  Jättefint! Jag har varit i Strängnäs. Det är supermysigt runt centrum där.

  • Brysselkakan Says:

   Tack! Ja, vi känner att här kommer vi säkert trivas och Strängnäs verkar trevligt. Tydligen väldigt mycket på väg upp då närheten och tågen till Stockholm lockar dit just folk från huvudstaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: