Vårt kök, del 1

Köket då… Inget fel på det om man bortser ifrån att arbetsytorna är lite knasigt fördelade, hällen och ugnen inte är centrerade under fläkten och lite annat.

Mäklarens bild

Redan när vi tittade på huset och la bud hade vi bestämt att ändra på köket. Ta bort bardisken, förlänga den bänkskivan ut till en köksö, byta häll, få upp ugnen på bättre höjd och byta luckor. Vissa stommar kan vi återanvända och resten spar vi till det kök som så småningom ska byggas till J på vinden.

Ni får ha lite överseende med IKEAs inte helt ultimata ritprogram.

Vi ville ha ett mörkt kök och fastnade för en billig lucka på IKEA, Gnosjö en lucka i folie. Men tydligen har IKEA leveransproblem med den, något vi tog med ro för vi har liksom ingen panik med att byta köket. Så for jag då till IKEA i Västerås, fick mina ritningar kollade och planen var att få hem alla stommar i våra två bilar.

Sedan gick jag ner till Fynd-avdelningen. Och där! Utförsäljning av deras lucka Nexus i svart-brun fanér! Rabatt på mellan 70- och 90%. Så gissa vem som plockar ihop hela sitt kök där?! Eller som A sa när jag talade med honom:
– Det ska vara du mamma för att fynda så!
Så istället för en lucka i folie fick vi en i fanér och en besparing på cirka 6000 kr! Och vi fick inte in allt i bilen… Det löste jag ju genom att åka dit dagen därpå igen. Och då hittade jag ju de gröna kängorna också!

Så lång är allt ok. MEN… mitt stora problem nu är bänkskivan… Har hela tiden tänkt den lika mörk som luckorna, dvs svart. Men folk avråder mig om och om igen, att det blir för mörkt och så vidare. Nu är inte vårt kök mörkt, inte alls men ändå börjar jag tvivla.

Tänker vitt, högblankt vitt. Då hör jag saker som att jag kommer bli galen på alla fingeravtryck… Blir rekommenderad matt vit men får känslan av att det kommer kännas om ”billig vit köksbänk i hyreslägenhet”…

Så just nu vet jag varken ut eller in… är så velig att jag helt tappat tråden. Så jag behöver era tankar och funderingar, era erfarenheter, misstag och lyckade val!

Annons

17 svar to “Vårt kök, del 1”

 1. annakaringranstrom Says:

  Om du har mycket ljus i köket är det väl inte fel med en svart bänkskiva. Jag är inte så mycket behjälplig för jag håller med dig svart eller högblankt vitt, eller rostfritt?

  Kramisar!

 2. Asa Says:

  Jag tror nog ocksa att det kan vara helt ok med mörk skiva. Resten är ju verkligen ljust! En ide skulle ju kunna vara att avvakta tills resten är pa plats och sedan prova ut olika alternativ.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, har faktiskt tänkt tanken. Det blir då 3-6 veckor med de gamla bänkskivorna löst liggande på stommarna men borde ju gå om man vill.
   Är så velig… inte likt mig!

 3. Sofia Says:

  Kan inte hjälpa till med så mycket råd angående köksinredning men ville bara säga att jag tycker erat kök är superfint, och det blir nog ännu finare!

 4. Annika Says:

  Du är säkert på rätt spår. Ljust och fint kök har du ju redan så det gör inget om det blir lite mörka inslag.

 5. M Says:

  Högblankt grått, gärna lite småspräckligt tror jag vore snyggt! Svart bänkskiva tror jag bli väldigt mörkt.

  • Brysselkakan Says:

   Som grå marmor ungefär? Fast i laminat kanske för sten är så rasande dyrt…

   • Brysselkakan Says:

    Just det! Välkommen hit också!

   • M Says:

    Ett alternativ till laminat, åtminstone om man har en skicklig plattsättare som kan göra smala fogar, är största modellen på kakelplattor, egentligen tänkta till golv, 60*60 cm. Vi har i och för sig inte så stora sammanhängande ytor som ni ser ut att få, men jag ville ändå tipsa. Vi har haft våra i tio år och de är som nya. Det blir lite som sten fast ändå inte. Kräver i och för sig en snygg kant, men det går ju att ordna.

    Tack för välkomnandet! Har läst ett tag men tycker sällan att jag har något att säga så därför har jag nog inte kommenterat :-)

   • Brysselkakan Says:

    Vi hade så i vår första lägenhet i Bryssel så jag vet vad du menar. Och det kan vara väldigt snyggt men inte vad jag söker.

    Och du! Även de små kommentarerna uppskattas! Det är ju ni läsare som liksom gör att jag fotsätter skriva!

 6. Karin Says:

  Högblank vit bänkskiva i sten röstar jag på.

 7. Karin Sjögren Says:

  Kan tänka mig ganska mörkt grått, tror på mörk skiva som samtidigt bryter mot de mörka luckorna antingen färg eller i blankhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: