Så vilken sort är du?

Det här med tvättmedel…
Vad är du för slags tvättmedels-person? Kanske konstig fråga men låt mig förklara!

I vår familj, det vill säga tills för några år sedan fem personer och numera bara två (eller vi är ju fem nu också men inte att alla fem bor där jag bor), har vi i sådär 28 år använt parfymfria tvättmedel. Varför? Från början var det enbart för att T och så småningom även A fick eksem av alla andra. Verkligen svåra eksem som kliade enormt. Då, för sådär ungefär 28 år sedan, fanns inga andra än parfym eller inte parfym. Inga godkända av Astma- och allergiförbundet, inga Svanen-märkta och vad allt heter. Råkade man någon gång få kläder tvättade i parfymerat tvättmedel, tex när man lånat ut kläder och den snälle lånaren tvättat dem, ja då fick jag tvätta dem upp mot fem gånger innan T och A kunde ha dem igen.

image

Så vi har i säkert minst 15 år nu kört med Skonas parfymfria. Inget annat. Jag till och med räknade ut hur mycket vi skulle behöva under åren i Bryssel och köpte med mig ner för den tiden (visserligen väldigt felräknat för jag har fortfarande kvar…). Och tur det för parfymfritt tvättmedel i Belgien är svårt att hitta och väldigt dyrt.

Så tillbaka till frågan vad du är för tvättmedels-person! För när jag är ute bland folk så känner jag väldigt väl igen de som absolut inte använder parfymfritt tvättmedel. Jag kallar dem Via-folket!

Via_color_koncentrat_pulver_750g
Personer som verkligen luktar tvättmedel! Och sköljmedel! Säkert märker de inte det själva, de är ju vana att lukta så. Missförstå mig inte nu, det är inget fel i hur de valt att tvätta och lukta, men jag märker det. Och personligen har jag lite svårt för det. Speciellt på sängkläder, att försöka somna i något som luktar äpple… Inte min grej!

222575

Mina söner då?
Ja, de har väl gjort som de barn som aldrig fick se film. Eller aldrig fick äta godis.
Det bokstavligen frossar i parfymerade tvättmedel och sköljmedel. Med äppeldoft! Inte J men de andra två.
Och hur det går med eksemen? Bra tror jag för tvättmedel har blivit bättre med åren och säkerligen skulle inte heller T få eksem av dem idag men vi fortsätter med vårt parfymfria!

Alla bilder lånade från respektive företag.

Annons

6 svar to “Så vilken sort är du?”

 1. Emma Says:

  Jag är en sån som skulle dricka sköljmedel om det inte var farligt ;p Kan sniffa på det i evighet. Trycka upp blöta nytvättade strumpor under näsan bara för att dra i mig den underbara doften av sköljmedel!
  Och jag blir lite avis på såna Via-folk du skriver om. För jag tror inte att jag luktar lika underbart som dom… hehe.
  MEN jag försöker också vara en miljövän. Och Parfymerade sköljmedel är väl inte det allra bästa för miljön… Så jag använder det inte alls längre. Men saknar det enormt!
  Tvättmedlet har jag inte lyckats släppa det parfymerade än dock…

  • Brysselkakan Says:

   Ha! Så du är min raka motsats i detta då! Tror inga tvättmedel är bra för miljön vare sig de är parfymerade eller inte…
   Och det kan vara så att du är en sån där Via-person men du känner det inte själv!
   Ses vi någon gång så ska jag lukta lite på dig ;-)

 2. Eva AB Says:

  Jag använder Ocean som är parfymfritt. Men jag har också sköljmedel i vissa tvättar och alltid i lakanen. Men jag kör med vaniljdoft som är favoriten här hemma.
  Fast på sommaren när jag torkar all tvätt ute, då har jag inget sköljmedel.
  Tror mest det handlar om vana, för det är väl sällan man behöver sköljmedel. Men luktar det gott är det rent….tror hjärnan :)

 3. Annika Says:

  Jag kör Glade tvättmedel, vet inte om du känner till det? Ganska ordentligt parfymerat. I love it!! De har många olika dofter, och varenda en är ljuvlig.
  Jag är din raka motsats. Parfymfritt har jag aldrig använt. Sköljmedel använder jag inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: