Efter förra helgens boll-bakande, av J och mig, så har frågan om recept dykt upp och givetvis vill vi dela med oss av det!
Ett ganska enkelt bröd, få ingredienser och väldigt lite arbetsinsats MEN det tar tid.
Jaha? Inte tid i form av jobb utan jäsning men ni kommer fatta när ni läser vidare.
Baka en boll
500 g Vetemjöl Special
350 ml rumsvarmt vatten (OBS inte fingervarmt utan rumsvarmt)
Cirka 10 g salt
Cirka 7 g torrjäst
Mät upp vatten så det står klart, gärna i förväg så det verkligen blir rumsvarmt.
Väg upp mjöl.
Gnugga in salt och jäst i mjölet men i motsatta kanter av bunken.
Häll i vattnet och blanda lätt med handen, tänk att dina fingrar är en degkrok som du för runt. OBS det ska alltså inte bli en slät och arbetat deg.
Jäs under plastfolie i 45 minuter och det är nu som jästen börjar göra knådningen åt dig.
Arbeta degen med blöt hand in mot mitten tills den är slät. Blöt handen flera gånger.
Jäs under platsfolie i 60 minuter.
Häll upp degen på lite mjöl, dra i den och vik in mot mitten tills den fast rund bulle formats. Vik in under.
Jäs under duk i 60 minuter (dubbel storlek).
Värm ugnen med en plåt i den.
Vi hade 210 grader men varmare ugn och kortare tid ger en mjukare yta och svalare och längre tid ger hård yta.
Snitta med vass kniv snitt i bollen: tre om du vill ha en lite avlång form och ett rutnät om du vill ha den helt rund. Bollen jäser ut under gräddningen beroende på hur snitten lagts.
Flytta bollen till den varma plåten och grädda den.
Vi gräddade i 45 minuter men det går att ha den inne längre om man vill ha en hårdare skorpa.
Låt svalna på galler med luft under och utan duk.
25 april 2014 kl. 19:30 |
Tack snälla!!! Jag ska prova det i helgen!
25 april 2014 kl. 20:05 |
Lycka till! Har just klämt i mig ett par skivor med räkor och ägg!