Kök – igen…

Just nu snurrar mycket tankar om lösningar och sånt för den där lägenheten som vi ska byggas på vår nedre våning. Eller mest är det nog köket som jag tänker på just nu. OK, kanske badrummet rätt mycket också. Men vi håller oss till köket idag!

Untitled-1

Tanken är ett parallellt kök, det vill säga bänkar på båda sidorna (men på ritningen ovan är de bara med på ena sidan). Dörren som går in mot köket är till det stora sovrummet och öppningen vid matplatsen är till vardagsrummet.

Så hur löser jag detta bäst? Plats för diskbänk, diskmaskin, häll, fläkt, kyl/frys, upphöjd ugn och bra arbetsytor ska finnas. Vill inte sätta diskhon vid fönstret, även om det ger fin utsikt när man står där, för det blir för nära matplatsen. Är det bättre att ha spis, diskho och sånt på andra väggen? Och ugn och kyl/frys där diskhon är på skissen?

Många tankar som ni ser! Visserligen ska köket inte på plats än på flera månader men vatten, avlopp och el ska dras betydligt tidigare så jag behöver ha en plan snart.

Detta blir vårt tredje kök på lika många år, så vana finns! Först vårt här, sedan i sönernas hus och nu detta. Men båda de tidigare utgick vi från färdigt vatten och avlopp.
Ja, ja man lär sig, gör misstag och vet mer och mer för varje gång.

Annonser

2 svar to “Kök – igen…”

 1. Eva Says:

  Förstår att det inte är en helt enkel nöt att knäcka. Om det inte är för komplicerat så tror jag på diskbänken vid andra väggen. Om man tänker på vad man ser först på morgonen när man kommer ut från sovrummet så skulle jag föredra att se kyl/frys o.dyl. En eventuellt stökig diskbänk kan vara skönt att slippa att se det första man gör. Du funderade även på utseendet på köket för ett tag sedan. Jag, som hyresgäst, har alltid föredragit ”neutrala” kök.Då kan man med detaljer själv sätta sin prägel på det. Enkla luckor utan för mycket lister som gör det enkelt att torka av. Skåp hela vägen upp till taket om det är möjligt. Även enklare för er att fräscha upp mellan eventuella hyresgäster. Välj ett ”tåligt” kök. I Bryssel hade vi ett jättefint franskt lantkök många lister. Det var inte lackerat utan målat med färg som lätt skavdes bort och helt hopplöst att att hålla rent. Spillde man tomtasås på luckorna var man tvungen att vara snabb för att det inte skulle bil bestående fläckar. Det positiva var att man kunde ”bättra på” eventuella skavanker med tippex eller vitt matt nagellack.:) Jag kan gärna vara bollplank angående köket. Jag har hunnit att tänka mycket på det efter att ha byggt eget hus och bott i ett antal lägenheter och hus de senaste åren.

  • Brysselkakan Says:

   Bra tanke om diskbänken. Det är inga problem med att flytta den till andra sidan: nya avlopp ska dras och de går rakt ner i källaren och dras i taket där. Är inne på ett rätt neutralt kök med lite udda lösningar. Skåp upp till taket är nog inte en lösning, det är 320 cm till tak! Istället har jag tankar om ett kök utan väggskåp men kan tänka mig ett långt som öppnas uppåt, som en solitär eller en lång öppen hylla. Det blir ändå mycket förvaring i lådform. Och absolut släta luckor!
   Vi har bott på 13 ställen, renoverat tre kök och två hus och byggt ett nytt hus så även vi har bra erfarenheter och tankar att använda!
   Du får gärna vara bollplank!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: