Hur gör ni?

Midsommar.
Inget vi direkt någonsin har firat på något speciellt sätt i vår familj.
Jag har inga traditioner ens från min barndom då vi oftast gav oss iväg ut i Europa så fort skolan slutat och var därmed lite här och där när det var just midsommar. Har svaga minnen från midsommar på Vidablick i Bankeryd och sedan ett hopp till när jag är 18 år och var i Sverige och firade Midsommar för först gången på länge.
T har kanske mer traditioner men inget vi fört vidare. Misstänker att Öland, tält och en del öl ingår i hans minnen. Om han minns ;-)
Och barnen, ja de gillade absolut inte denna typ av firande som inkluderar majstång, små grodorna och dans ens när de var små och de senaste åren har A och V oftast varit i Nederländerna den här helgen för att vara på festival och precis just det är de på i år med. Och där blir det en annan typ av dans!

Så för oss är det bara en helg med en extra ledig dag! Helt OK faktiskt.
Men något jag reflekterat över är hur denna helg verkar bli längre med åren.
När jag började jobba i slutet av 80-talet var Midsommarafton en vanlig jobbdag, en del arbetsplatser var man ledig på men inte där T och jag jobbade. Sedan blev det mer och mer vanligt med ledigt, fast det faktiskt inte ens är en röd dag!
Och nu, ja tydligen är det många som igår slutade redan vid lunch. Inget T verkade anammat och jag tror bestämt att det är vanlig heldag på hans jobb men en del tog nog ledigt halva dagen.

Och idag är det ju faktiskt egentligen en vanlig fredag.
Som mer blivit en söndag. Alla butiker i stan är stängda idag, matbutiker är öppna men en del stänger tidigare.

Våra planer är att fixa med dörrar till lägenheten om vädret tillåter. Grilla och även det om vädret tycker vi ska och så blir det nog mest en slö ledig dag!
Antar att ni som läser har mycket att stå i idag innan eftermiddagens- och kvällens firande är igång! Eller gör ni som oss och skippar alltihop?

Annons

8 svar to “Hur gör ni?”

 1. Asa Says:

  De första aren här i Tyskland brukade vi träffa andra svenskar, fr.a de pa Volvo, och fira midsommar tillsammans. Vi har ocksa haft midsommarfirande med vara tyska vänner, väldigt uppskattat! Nu tryter alltid Tiden just dessa veckor, och idag är vi bortbjudna bara sadär. Tänkte ända göra jordgubbstarta med svensk flagga pa och ta med mig! Ha nagra bra ”lediga” dagar, även utan firande!

  • Brysselkakan Says:

   Så med åren försvann ditt midsommarfirande med andra ord. Jordgubbstårta låter gott, här blir det muffins med vit choklad och jordgubbar i, det får duga.
   Och just nu regnar det inte!

 2. Annika Says:

  Nej, inget här heller, förstås. Jag är ingen midsommarälskare, har aldrig varit. Vet inte varför, men det har lite att göra med midsommarstänger och Skära, skära havre och att jag en ggn som mkt liten hamnade i ringen och blev ”för ingen ville ha,na”. GUD vad ledsen jag blev. Kom nog aldrig över det under hela min uppväxt, haha. Sen när jag blev äldre var det sådan PRESS runt midsommar, vad ska du göra? Vad ska vi göra?
  USCH! Minns alltid att jag drog en suck av lättnad på midsommardagen. Jag har kvar lite av alla de där känslorna. Men numera firar jag midsommar med svennegänget här, och tycker jättemkt om det. OCH är jag hemma och firar på landet tycker jag att det är magiskt. Men annars…nä, midsommaren betyder inget för mig. Idag ska mina svenskor komma hit. Vi har sista frullen för året. Vi ska dricka mimosas, äta jordgubbar och tårta. Ikväll ska jag fixa lite skagenröra. laxmackor och sånt. Men då är det bara jag och P.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, midsommar är rätt mycket press och jag har fått höjda ögonbryn från folk när de insett att vi inte ens är bjudna till någon fest. Och det kanske är trist men helt OK för oss! Vi bryr oss inte och vi har inga traditioner kring denna dag.
   Just nu har vi ätit gott, T sover på soffan och jag ska ta hand om disken. Sedan blir det dörrslipning igen!

 3. Ulrika Says:

  Vi gör som ni😀😀. När barnen var små åkte vi alltid iväg till midsommarstång och ‘små grodorna’. Nu har vi inga såna traditioner längre. Idag har sonen varit hemma och ätit mat och jordgubbar😊(vi äter inte ens sill här). Sen skulle han på fest och blev skjutsad dit av oss och ev ska han hämtas. Jag har börjat min semester idag och känner att jag bara vill va ikväll, även om det är midsommarafton. Träffade en tant igår som sa – nu har du väl städat och lagat mat inför midsommar?! Nä det har jag inte sa jag och då trodde jag att hon skulle dö på fläcken,stackarn😂😂😂/Ulrika

  • Brysselkakan Says:

   Det är ju rätt skönt att skippa alla krav och måsten och bara göra det man känner för. Som att gå omkring i nattlinne och mysbyxor på midsommarafton!
   Låter som du har det rätt bra!

 4. diddela Says:

  Jag håller med om att det är så mycket press kring midsommar. Det gör mig allergisk. Det har nog varit både och för oss genom åren, traditionellt med hela kittet eller tvärtom bara skrotat hemma. Föredrar det sista. I år var killarna hos sin pappa så jag knallade över till brosan där vi åt tillsammans på eftermiddagen helt utan krav och galej. Vid nio knallade jag hem och kröp i pyjamasen.

  Kram Linda

  • Brysselkakan Says:

   Ja, mycket press på att den dagen ska leverera (väder, humör och annat) så att bara strunta i allt är mysigast. Jag gick i nattlinne redan vid sju-tiden på kvällen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: