Det här med påsar

Det finns säkert en debatt även i Sverige angående plastpåsar men det har jag nog missat.
Dock hörde jag under förra veckan att det tydligen ska bli någon slags lag på att butiker måste informera sina kunder om hur dåligt det är med platspåsar.
Vi får väl se vad det ger!

I andra länder i Europa, bland annat Frankrike och Tyskland, har man gått lite längre och det delas inte ut påsar i butiker längre. Med andra ord frågar butiksbiträdet på HM om du vill köpa en påse och många butiker har därmed också gått över till påsar av papper. Som givetvis också kostar en liten slant.

Hur det än är i Sverige så försöker jag rätt hårt skippa påsar i butiker och det började när vi bodde i Bryssel. Mest i matbutikerna först för matkassarna i det landet är ingen höjdare! Så jag hade alltid med egna eller så tog jag en kartong från den hög som alltid står i entrén till butikerna. Frukt och grön lägger jag nästan aldrig i de där små prassliga påsarna heller.

img_0013

Med tiden började jag också använda mindre tygpåsar, den där sorten som går att rulla ihop och knöla ner i ett litet fodral. Och både de för mat och dessa mindre hänger med fortfarande. Det är väldigt sällan jag köper en påse och jag har alltid minst en hopvikbar kasse i handväskan.

Och det är ju inte så svårt!
Hur gör du?

Annons

4 svar to “Det här med påsar”

 1. Karin Says:

  Här i England har de börjat med att man betalar 5 pence för sin påse (liknande kvalitet som i Sverige) och sedan återanvänder man den/dem. När de har blivit utslitna tar man med dem till affären och så byter de ut den trasiga mot en ny utan extra kostnad. Sedan återvinner de påsen som är trasig. Så man betalar bara en gång för påsen och affären ser till att de inte bara hamnar i soporna.

 2. Stella i Italien Says:

  Här i Italien har livsmedelsaffärer och liknande gått över till miljövänliga påsar gjorda av majs(!!!!) som alltså bryts ner snabbt. Man får betala en slant för dem Men de har fördelen att man får använda dem till de komposterbara soporna. Det finns även papperskassar (mot betalning), men de flesta kommer nu för tiden med egna kassar. I butikerna kan man också köpa stora rejäla kassar som man använder gång efter gång (de tycks outslitliga). De är även mycket bra till att bära ved i, och mycket annat, för de har en bottenplatta (är alltså inte i ett stycke som Ikeakassarna). Idag har jag använt två sådana kassar när ´jag handlade på Svenska Kyrkans julbasar… Trevlig första advent önskar Stella

  • Brysselkakan Says:

   Sådana majspåsar finns i Belgien också men tror aldrig jag sett dem i Sverige. På något sätt tror jag flera länder i Europa är bättre på just det här med påsar än vad Sverige är, fast Sverige just ska var långt före med sopsortering.
   Trevlig advent till dig med, här jobbas det på att få fram stjärnor som lyser mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: