Drömmar som slås i spillror

Det är ytterst sällan jag skriver om politik och sånt här. Men ibland måste man göra undantag och nu är det dags.
Inte svensk politik utan den borta i USA. Där har Mr President, aka Trumpeten, kommit på att han kan krama skatt ur studenter. Eller rättare sagt doktorander, sk graduate students. Vilket vår yngste son ju är. Dessa unga människor som undervisar, forskar, lägger mängder av tid på egna studier och oftast jobbar betydligt mer än vad de behöver. Dessa unga människor som har en låg lön, en lön som de skattar på precis som en vanlig arbetande person i USA, dvs cirka 14%. En lön som de klarar sig på men det är inget liv med extra allt utan mer att det går runt. Utöver sin låga lön har de sina terminsavgifter betalda av universitetet. Och det är just detta som Trumpeten bestämt sig för att beskatta, avgifterna ska läggas uppe på deras låga löner och beskattas vilket skulle ge de flesta doktorander en skatt på 34%. Med svenska ögon kan det låta lågt men nej, så låg lön som de redan har skulle inte ens i Sverige ge en skatt på 34%.
Detta, om det går igenom, skulle innebära att de flesta doktorander inte skulle ha råd att fortsätta doktorera. Vilket i sin tur skulle leda till att ryggraden i alla universitet försvinner för utan dessa doktorander skulle undervisning och forskning näst intill stanna av, det är de som får maskineriet att rulla. Inget unikt för USA, så är det nog mer eller mindre på alla universitet världen över.

Trumpetens förslag innebär också att de amerikanska studenter som har lån för sina studier, vilket är det flesta, inte längre ska få göra avdrag för dessa lån i sin deklaration heller.

Uppenbarligen vill Trumpeten helt döda chansen för studier och forskning. Varför ska sånt finnas? Varför ska vi forska om framtida saker? Om miljö? Den är det ju inget fel på…
För de som kommer ha råd framöver, om förslaget går igenom, är enbart de med otroligt mycket pengar. Kanske det Trumpeten vill.

Allt det här har gått fort; skatteförslaget las fram i början av november, klubbades igenom i kongressen i förra veckan och nu är det bara senaten kvar. Den omröstningen sker troligen denna veckan.

Som ni säkert fattar är detta en stor oro bland studenter och skolor just nu. Många är extremt oroliga och så även vår son. Han TROR han kan klara sig med högre skatt men det kommer bli ett fattigt liv. Hans amerikanska kompisar letar extrajobb, hur sjutton de nu ska orka och hinna med det, men det kan inte vår son för han får inte jobba då hans visum inte tillåter det utanför universitetet.

Går förslaget igenom är det många år av studier hos tusentals studenter som helt eller delvis är bortkastade, drömmar som dödas och troligen universitet som drabbas väldigt hårt.

Det finns en del att läsa på amerikanska tidningar hemsidor, Googla tex graduate students tax usa så lär en del dyka upp. Här är länk till en bra artikel och även denna och denna ger mer info.
Givetvis finns det både de som är för och de som är emot förslaget men du hittar nog ingen student som är för.

Även DN skriver om detta idag. Denna artikel kan dock vara enbart för prenumeranter…

Annons

14 svar to “Drömmar som slås i spillror”

 1. eastcoastmomusaeastcoastmom i Connecticut Says:

  Det låter helt vansinnigt. Vi är inte rika men har sparat pengar sen barnen föddes för att kunna betala en amerikansk collegeutbildning. När jag märker hur vänner i Sverige spenderar pengar på kläder, resor, bilar, osv, förstår jag att ja just det, de sparar ju inte till barnens utbildning. Här kostar utbildning massor med pengar.

  • Brysselkakan Says:

   Det är ett helt galet förslag och går det igenom får det stora konsekvenser… Så mycket hårt slit, sparande och år av studier som för många blir bortkastat.

 2. Katrin Says:

  Inte bara detta, lärare kommer inte längre att kunna dra av sina utgifter (och d ehar en hel del som d elägge regna pengar på för sina klassrum). Vår familj kommer att lida oerhört om det här går igenom. Min man och jag är båda egenföretagare (Trump gillar företagare – nej, bara om du är multimiljonär…). Vi har Obama-care. Vi får inga subventioner för den sjukvårdskostnaden. Den gick upp 30% förra året, och igen 30% för nästa år. Vi måste ha en bra sjukförsäkring eftersom jag har sjukdomar som kräver det. Men nästa år kommer vi att betala $1880 i månaden för en familj på tre. Och det räknar inte in avgiften för läkarbesök, mediciner, sjukhus, etc. Vi har hittils kunnat dra av en hel del av detta på skatten, men det försvinner om Trumps plan går igenom. Det skulle innebära stora ekonomiska förluster för oss. Min man är republikan, men han funderar på att gå ur partiet eftersom han är så disgusted med inte bara Trump, men de andra Republikanerna som håller honom om ryggen. Denna skatteplan är rena skämtet, den ger endast fördelar till de som är riktigt rika, dvs Trump och hans crooniies. Jag hoppas nu att senaten kan sätta käppar i hjulet för detta, de måste ha 50 röster och det verkar vara flera senatorer som är emot planen. Jag håller tummarna för att det INTEW går vägen, för alla normala, vanliga människor som inte har råd med Trumps förbannade plan… 😦

  • Brysselkakan Says:

   Förstår så väl din oro, ilska och den maktlöshet man känner… Vår son har kämpat med studier i fem år här i Sverige för att nå dit han är idag och så ska den där, ursäkta språket, jäkla idioten förstöra allt.
   Jag hoppas hoppas hoppas att det INTE går igen.
   Och intressant att läsa hur det slår mot gemene man, vi har ju bara insikt hur det är för graduate students.
   Och du! Välkommen hit, alltid kul med nya som kommenterar även om det skulle behövas sånt här elände för att det skulle ske.

 3. Annika Says:

  Det är helt sjukt!! OCH för jävligt. Det kommer till viss del att drabba K också :-( Samtidigt ska han sänka skatten för höginkomsttagare. Han är galen. Forskning? Skiter väl han i. Han förnekar det mesta, som du vet. Man tror inte det är SANT.
  Katrin ovan, Sweflo, är en gammal god bekant från både blogg och Insta. Vet hur kämpigt de har haft det. OCH Katrin, era månadskostnader nästa år för sjukvård är ju fan rent skrämmande. Vi har också precis valt försäkring nu, måste göras en gång om året via Peters jobb, den blir dyrare och inte bättre heller. SUCK!!!
  Precis som för Eastcoast sparade vi i fonder för Karolinas utbildning, men eftersom vi ”bara” (och dumt nog) hade en sk In state-fond så fick vi lägga till massor när det blev NC och privatskola i college, så vi har lite lån på det också. Trump är helt sjuk, och varenda dag så känns det mer och mer hopplöst med honom vid rodret.

  • Brysselkakan Says:

   Blir så arg när jag läser vad du och de andra skriver… Vad vill han egentligen att USA ska vara för land? Bara en massa outbildade hillbillies och de fruktansvärt rika? För alla de andra, ni vanliga amerikaner och studenter, kommer ju kanske lämna landet om han fortsätter så här…
   Detta får bara inte gå igenom!

 4. MW Says:

  Tack. Mycket intressant inlägg som vi hoppas snabbt viks ner och hamnar i runda arkivet.

 5. MW Says:

  Ha, ha . Ja jag menar ju förstås inte att ditt skarpa inlägg ska vikas ner utan själva förslaget men det förstod du såklart. Ha en bra dag
  Hälsningar från ett varmt och skönt Hong Kong
  M

 6. Ekbackensfru Says:

  Gud så bedrövligt. Hoppas på det bästa.

  • Brysselkakan Says:

   Jo, vi hoppas för fullt! Det skulle röstats i fredags men sköts upp, oklart varför. Blir troligtvis denna veckan. Vi försöker intala oss att det är positivt att det sköts upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: