Bruset

Hur har ni det med ljud? Hur hanterar ni alla ljud som finns i vår vardag?
Musik i butiker, upptempo på gymmet, prat och sorl på bussen, musik på restauranger och massor av andra ljud vi inte kan stänga av, som bara är där vare sig vi vill eller inte.

De senaste åren så har jag fått svårare och svårare för alla dessa ljud. Alla de där ljudet man inte själv kan styra över gör mig trött, äter min energi och gör att jag ibland lämnar ställen där ljuden är för mycket. Jag kan inte koncentrera mig och tänka som jag vill.
I tisdags satt jag utanför min sjukgymnast och väntade på min tur. Han har sin lokal på ett gym och där spelas musik. Tror aldrig att jag ens skulle tänka tanken att träna på gym just på grund av musiken. Kanske det finns gym utan musik? Borde ju funka för de flesta där går ändå omkring med hörlurar i öronen!

Här hemma har jag sällan något med ljud på under dagarna, har aldrig bilens radio på men lyssnar på poddar när jag går min PW och när jag ligger på spikmattan men då handlar det om poddar med samtal och ingen musik. Och absolut inget med ljud på morgonen, det fixar jag inte, då ska det vara tyst!

Inser att jag är överkänslig mot ljud och känner igen det mycket från vår yngste son som är en högkänsliga personer, eller Highly Sensitive Persons (HSP) och har mer problem än bara ljud. Och jag tycker det bara blir mer och mer med åldern. Eller så är det så att man med åldern sluta utsätta sig för sånt man inte får ut något av och därför upplever jag det mer.

Och helt klart så har vi enormt mycket ljud runt oss dagligen, ljud som vi inte kan stänga av eller bestämma över och för vissa av oss är det rent ut sagt obehagligt.

Hur är det med er? Har ni också problem med ljud? Eller lukter? Kanske ljus?
För jag tror att fler har det så här!

13 svar to “Bruset”

 1. Katrin Says:

  Min 14 åring är GAP också! I hennes fall har det lett till ständig kamp mot panikattacker och ångest. Som du säger, överkänslig mot ljud (lyssnar sällan på musik alls, hellre tal och då på väldigt låg volym), ljus (jag kan knappt se hennes mobils skärm, den hålls så mörk, smak (hon är extremt petig), lukt (troligen anledningen till att hon har svårt att äta viss mat), känslor (hon är super-empat och påverkas enormt av andras känslor). Intressanta att veta om din sons HSP, ingen jag pratat med verkar veta vad det innebär. :-) Själv tycker jag om lite bakgrundsljud eftersom jag jobbar hemifrån själv, men på låg volym. Lyssnar gärna på upplyftande musik i bilen, men som du känner att musten går ur mig när det är för mycket brus runt omkring.

 2. Karin Says:

  Jag har nästan alltid ljud omkring mig men är däremot väldigt lättväckt så när jag sover har jag pluttar i öronen.

  Jag jobbar hemifrån och lyssnar på poddar mest hela dagen och i köket står radion på från att jag kliver upp på morgonen tills jag går och lägger mig.

  Högljudda restaurangen klarar jag däremot inte av. Jag har ett litet hörselfel där jag har svårt att urskilja röster från bakrundssorl. Så blir jag snabbt trött i huvudet.

  • Brysselkakan Says:

   Jag är också lättväckt men har aldrig lyckats lär mig att sova med pluppar i öronen, tycker bara de gör ont… Men annars är du och jag helt olika! Här hos mig är det tyst inne på dagarna!

 3. Cecilia Says:

  Har också problem med för hög musik i bakgrunden men tror att det har att göra med att jag hör sämre nuförtiden. Tycker det är jättejobbigt med musik i bakgrunden om man ska prata med någon på tex en middag, både hemma och borta på restaurang .

  • Brysselkakan Says:

   Ja, förstår precis även om jag inte hör dåligt! Kan få lock i öronen när jag är förkyld och då hör jag knappt vad folk säger om jag är på tex restaurang.

 4. karin Sjögren Says:

  Jag upplever att det har blivit mer och mer musik i affärer än det var för några år sedan, Just skvalmusik på sådana ställen är verkligen jobbigt och som du så händer det att jag går ut från affären utan att handla.
  Hemma lyssnar jag oftast på P1 eller någon podd eller intresserat program.
  Mannen har nedsatt hörsel sedan några år och har väldigt svårt att höra samtal om det är andra ljud omkring oss.
  På gymmet går jag ibland och skruvar av ljudet, ofta funkar det för de flesta lyssnar på egen musik i sina mobiler.

  • Brysselkakan Says:

   Eller så har vi blivit känsligare! Och jag vet att R har svårt med bakgrundsljud och kanske ibland lite för snäll för att säga till!
   Just gym tror jag kunde vara utan ljud för just många ändå lyssnar på något eget.

 5. Annika Says:

  Ja, jag är som du! Har inte radion på, eller musik eller annat under dagarna. Jag lyssnar på radio, eller poddar, när jag är ute och gå eller städar. Annars vill jag ha tyst. Att gå ut på en bar, eller på en restaurang får jag allt svårare för. Ljudnivån. Om det spelas musik högt i en bar har jag så svårt att höra vad personerna runt om mig säger. Gillar inte att gå in i en affär där där musiken dunkar. Tänk att JOBBA i de affärerna. Tycker det mysigt med lite skön musik på kvällen om man tar en drink eller äter middag, på helgerna alltså. Men då rätt lågt i bakgrunden. Plötsliga skarpa ljud kan jag må rent dåligt av. Jag har gjort det där hög-lågkänsliga tester på ett ställe, och jag är högkänslig. Det visste jag redan innan jag gjorde testet. Ljus kan vara vansinnigt störigt, speciellt om det är ett kallt ljus. Dofter, nej inga problem med dem. För det mesta.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, då är vi lika där! Tror det är många som har samma problem. Och fick igår veta via en bloggläsare att i Sverige är vi tydligen bra på att diagnosera detta och i US är det värre, tyvärr.

 6. hannaahman Says:

  Det är spännande det där med överkänslighet. Jag träffar många på jobbet som har svårt för mycket ljud av olika anledningar. De med autismspektrumtillstånd som ofta är känsliga för olika sinnesintryck och däribland ljud. Och så de med ADHD-problematik som är lättdistraherade och därför störs av ljud i omgivningen. HSP har jag hört talas om och läst lite om på nätet, men under utbildningen har det inte tagits upp en enda gång. Konstigt kan jag tycka!
  Jag själv har på bara några år vänt om helt. För 4 år sedan kunde jag inte ha det tyst hemma på dagarna, jag hade alltid radio eller tv på i bakgrunden. Nu tycker jag det är jätteskönt när det är tyst. Och jag kan absolut inte ha radion eller tv:n på när jag pluggar. Musik funkar, men då ska den vara utan sång/text.
  Jag fick testa en kompis hörlurar med brusreducering häromdagen. Vilken enorm skillnad! Det är otroligt vad mycket ljud vi har omkring oss som man inte riktigt lägger märke till (förrän man tar av sig ett par brusreducerande hörlurar), bara kylskåpet och fläktar och ventilation låter ju massor! Kompisen berättade att det är stor skillnad att lyssna på tex pod med såna hörlurar, för man behöver inte skruva upp volymen för att få rösterna i podden att överrösta alla andra ljud runtomkring. Kanske kan vara nåt?

  • Brysselkakan Says:

   Va? Har ni inte läst om det under utbildningen? Där blev jag förvånad för jag har hört att Sverige ska ligga i framkanten när det gäller HSP.
   Brusreducerande hörlurar är bra, T har ett par som jag lånar tex när vi flyger men de är ca fem år gamla och jag tror nyare är bättre.
   Och vi har massor av ljud som vi inte tänker på förrän de försvinner, tex på hotellet där vi bor nu susar en fläkt hela tiden och kylskåpet surrar lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: