South Dakota

Vi vaknade i morse med regn som slog mot fönsterna på vårt hotellrum på tolfte våningen. Ute åskade det och blixtrar for över himlen. Men absolut inte kallt, kanske +25. Vi lämnade Minneapolis och for först lite söderut för att komma till väg 90 och där vände vi västerut. Nu är vi i en liten håla som heter Murdo, si så där 460 invånare och fem (!!!) hotell. Vi har avverkat 70 mil idag genom jordbruksområden som blev mer och mer glest befolkade ju längre vi åkte. Vi hann med att ta bild på Green Giant i Blue earth och äta lunch på en diner i Sioux Falls. Regnet gav upp fort och det har idag varit extremt varmt, det toppade på 104 F (ungefär +40) och visst det blåste men det kändes mer som en fön i nacken!

Fakta:
Största stad: Sioux Falls
Huvudstad: Pierre
Folkmängd: ca 870 000 (4 invånare/km²)

South Dakota, Syddakota, är en delstat i norra USA. Huvudstaden heter Pierre, men största stad är Sioux Falls. Delstatens smeknamn är ”The Mount Rushmore State” (”dakota” är sioux och betyder ”bundsförvanter”). Delstatens motto är: ”Under God the people rule vilket betyder Under Gud styr folket.

Drift Prairie täcker större delen av östra South Dakota. Detta är landet av låga kullar och glaciärsjöar. Detta område kallades Coteau des Prairies (Präriekullarna) av tidiga franska köpesmän. I norr gränsar den östra delen av Coteau des Prairies till Minnesota River ravinen och i väster till James Rivers avrinningsområde. James Rivers avrinningsområde utgörs till största delen av lågland, som följer James River igenom South Dakota från norr till söder.

Drygt 40% av statens befolkning har tyska anor.
Laura Ingalls Wilder, författare, inte född i staten, men här utspelar sig handlingen i flera av hennes nio böcker i serien ”Lilla huset på prärien”. Familjen Ingalls var bland de allra första nybyggarna på den plats som blev staden De Smet. Här bodde Laura Ingalls Wilder och hennes familj från 1880.

Fakta från Wikipedia.

 

Annons

2 svar to “South Dakota”

  1. Carola Nordebrink Says:

    Roligt att få följa er på resan. Regnet kom hit också idag men har ljusnat upp nu på kvällen. Och fotbolls WM rullar oavbrutet på tvn här hemma. Nedräkning till semester och flytt. Ha nu en fortsatt trevlig tur 🇺🇸

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: