Wyoming och skitväder

Igår lämnade vi South Dakota och körde in i Wyoming. Innan dess hann vi med att besöka Mount Rushmore. Och då det regnade precis hela dagen och vår resa gick på hög höjd så gjorde både regn och dimma att vi inte såg så långt speciellt ofta… Alla vidder hade nog varit ännu mer fantastiska om himlen varit blå och solen lyst. Men man rår inte på väder och bara att gilla läget. I förrgår toppade temperaturen på 104 F och igår var det som lägst 49 F, stor skillnad! Vi frös en hel del igår då vi verkligen inte hade kläder med oss för bara +9!
Ungefär samma gråa regniga väder idag men vi åker bort från det och hoppas på bättre väder redan i kväll eller i morgon.

Vi åkte också över en tidzon igår så nu är vi åtta timmar efter er i Europa, det blir en zon till innan vi är framme hos yngste sonen. Nu dags för frukost och PW!

Fakta:
Största stad: Cheyenne
Huvudstad: Cheyenne
Folkmängd: ca 560 000 (2,2 invånare/km²)

Delstaten ligger centralt i landets västra del och definieras även av United States Census Bureau som del av regionen Västra USA. De två västra tredjedelarna av den glesbefolkade delstaten är till större delen täckta av bergskedjor och betesmarker vid foten av östra Klippiga bergen, medan den östra tredjedelen av delstaten består av en höghöjdsprärie som kallas High Plains.

Wyoming är den till ytan tionde största amerikanska delstaten och den minst befolkade. Antalet invånare år 2010 var 563 626 vilket är en ökning med 14,1 % sedan år 2000. Huvudstad är Cheyenne, belägen i sydöstra delen av delstaten, som med en befolkning på knappt 60 000 personer också är delstatens största stad, före den näst största staden Casper som ligger i centrala Wyoming. Delstatens namn har indianskt ursprung och kommer av Muneespråkets xwé:wamənk som betyder ”på den stora älvens flatsida” vilket var namnet på Wyomingdalen i Pennsylvania.

Delstatens motto ”Equal Rights” har sin grund i att dess föregångare Wyomingterritoriet 1869 höll de första allmänna valen i USA där kvinnor hade rösträtt. Delstaten var även den första med kvinnliga jurymedlemmar och fredsdomare (Esther Hobart Morris, 1870) samt med en kvinnlig guvernör (Nellie Tayloe Ross, 1925–1927). Wyoming kallar sig därför officiellt även ”Equality state”.

Området beboddes före de europeiska bosättarnas ankomst av olika folkgrupper inom den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, bland annat av kråkindianer, arapahoer, lakota och shoshoner. Under kolonialtiden var Wyoming ett gränsland mellan Spanska Amerika, brittiska Nordamerika och Louisianaterritoriet. 1848 blev området helt amerikanskt genom freden i Guadalupe Hidalgo efter mexikansk-amerikanska kriget.

Efter att den transamerikanska järnvägen nått Cheyenne kom bosättningen i området att ta fart, vilket ledde till att USA:s regering etablerade Wyomingterritoriet 25 juli 1868. Till skillnad från Colorado var Wyoming fattigare i guld- och silverfyndigheter, vilket ledde till att området drog till sig färre nybyggare. 1867 genomgick South Pass City söder om nuvarande Lander en kortlivad guldrush efter att Carissagruvan börjat producera guld. Koppar bröts även i trakten mellan Sierra Madre Range och Snowy Range i närheten av Grand Encampment.

Vid 2000 års folkräkning uppgav sig 26,0 % ha tyska rötter, 16,0 % engelska, 13,3 % irländska, 4,3 % norska och 3,5 % svenska.

Fakta från Wikipedia.

Annons

4 svar to “Wyoming och skitväder”

  1. eastcoastmomusa Says:

    Wyoming har fantastisk natur! Vi har varit där både sommar och vinter, skidåkningen i Jackson Hole är mycket bra och Grand Teton och Yellowstone, just sayin…

    • Brysselkakan Says:

      Ja, verkligen fantastisk natur och jag önskar att det vore lite bättre sikt bara. De storslagna vidderna skulle nog vara ännu mer fantastiska.

  2. karin Sjögren Says:

    Ha det underbart på er fortsatta resa.
    Det är så härligt att sätta på datorn på morgonen och följa era upplevelser..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: