Montana

Igår rullade vi vidare och lämnade Wyoming och åkte in i Montana. Innan dess blev det ett stopp på Custer Battlefield museum vid Little Big Horn. Intressant information om slaget i Little Big Horn, en film med mycket fakta på ett bra sätt.
Vi har färdats med storslagna vyer utanför bilen, vidder där absolut ingen bor. Man kör mil efter mil och det finns ingenting. Att leva i dessa områden kräver nog enormt mycket av de som bor här. Områdena är inte odlade utan vildmark med kor lite här och där. Tyvärr är det svårt på bild att visa hur vidsträckta vidderna är.

Det blev en sen lunch i Billings, där vi också bodde i natt, det blev burgare på The Burger Dive som är känt från TV-programmet Man vs Food. Supergoda hamburgare!

Det är rätt knepigt att publicera blogginlägg… Uppkopplingen på de hotell vi bor på är ”high speed” men det betyder ingenting för det är så trögt och kan ta evigheter att få upp EN bild… Kvällarna är värst, då ska väl alla gäster använda internet så mornar är bättre för då sover väl folk. Nåja, jag kämpar på!

Montana Fakta:
Största stad: Helena
Huvudstad: Billings
Folkmängd: drygt 1 miljon (3 invånare/km²)
Kallas The Treasure State

I delstatens västra och mellersta tredjedelar finns flera bergsområden, vilka utgör en del av Klippiga bergen, varav 77 är namngivna. Det är dessa berg som gett Montana dess namn (av spanska: montaña, ”berg”). Montana är USA:s fjärde största till ytan men har samtidigt den tredje lägsta befolkningstätheten. Delstatens ekonomi är främst baserad på jordbruk, skogsbruk och gruvindustri. Glacier nationalpark, platsen för slaget vid Little Big Horn, och tre av de fem entréerna till Yellowstone nationalpark gör turism till en stor del av delstatens ekonomi.

Montana utgör en del av regionerna Great Plains och Pacific Northwest och kallas ofta ”Treasure State”, ”Land of Shining Mountains”, ”Big Sky Country” eller ibland ”last best place”.

Innan européerna anlände till Montana levde flera indianstammar i området.
Kråkindianer i de södra och centrala delarna; cheyenner i sydöst;
svartfotsindianer, assiniboiner och Gros ventres i de norra centrala delarna; och kutenai och salish i väst.
Dessutom levde Pend d’Oreille kring Flathead Lake och Kalispel i bergen i väster.

I Montana gjorde den amerikanska ursprungsbefolkningen ett sista försök att behålla sin mark. Vid slaget vid Little Big Horn 1876 besegrade en indianallians George Armstrong Custers trupper – något som dock skulle visa sig vara en pyrrhusseger då truppförstärkningar snabbt lyckades driva tillbaka indianerna till deras reservat. Ett lågintensivt krig fortsatte fram till 1890 då indianhövdingen Sitting Bull dödades, följt av massakern vid Wounded Knee.

Tyskt påbrå dominerar i Montana men i jordbruksområdena i norr och öster finns många invånare med skandinaviskt ursprung. Ursprungsbefolkningen utgör majoriteten i delstatens sju indianreservat. I gruvsamhällena i västra Montana är den etniska mångfalden större med människor med östeuropeisk, irländsk och brittisk bakgrund.

Fakta från Wikipedia.

 

Annons

2 svar to “Montana”

  1. Stella i Italien Says:

    Tack för att du skriver så detaljerat om er resa! Jag har faktiskt plockat fram en hederlig gammaldags kartbok för att få bästa överblicken. Mycket intressant och roligt! God fortsättning på ert äventyr! Stella

    • Brysselkakan Says:

      Kul att du gillar det! Just nu är jag lite sur på internet-uppkopplingen… Helt omöjligt att ladda upp bilder så får göra ett försök i morgon bitti istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: