I morse lämnade vi Missoula och åkte mot Idaho. Och den uppmärksamme ser att jag nu också uppdaterat förra inlägget med bilder.
Naturen har idag totalt bytt skepnad och det karga landskapet har ersatts av skog. I mängder! Vi korsade Idaho där staten är som smalast men innan vi lämnade den så stannade vi i staden Wallace, en stad med en silvergruva och spännande historia. När I90 (motorvägen) skulle byggas genom dalen så ville myndigheterna att staden skulle bort så vägen kunde byggas men kvinnorna i stan (männen jobbade i gruvan och hade väl inte tid) protesterade. I 23 år! Och fick rätt till slut och motorvägen går på en bro över utkanten av staden. Hela staden är kulturminnesmärkt och inga kedjor som McDonald mfl får etablera sig där. Lite som att tiden stannat; hus och skyltfönster är från svunnen tid men ändå en modern liten stad.
Sedan åkte vi in i Washington och värmen kom tillbaka rejält. Ett stopp i Spokane för lunch och lite shopping innan vi åkte vidare mot Pullman. Böljande fält med odlad mark; grönt mot klarblå himmel! Vi använder GPS men också papperskarta, det har faktiskt gått åt tre olika för vår resa, och så för vi statistik! Det är T som räknar entreprenadmaskiner; olika modeller och märken. En liten marknadsundersökning!
Och så var vi framme i Pullman och hos yngste sonen. Ett halvår sedan sist men han var sig lik om man bortser från att skägget var längre!
Innan det blev kväll så hann vi med en god burgare i grannstaden Moscow som ligger i Idaho. Och jo, Pullman ligger precis på gränsen till Idaho.
Nu ska jag straxt sova så god natt på er!
Idaho Fakta:
Största stad: Boise
Huvudstad: Boise
Folkmängd: drygt 1,6 miljoner (7,24 invånare/km²)
Delstatens största stad och huvudstad är Boise. Invånarna kallas ”Idahoans”. Idaho blev amerikanskt territorium genom Oregonfördraget och anslöt sig till unionen den 3 juli 1890 som den 43:e delstaten.
Idaho är en mestadels bergig delstat med en yta knappt mindre än halva Sverige.
Den är en inlandsstat omgiven av delstaterna Washington, Oregon, Nevada, Utah,
Wyoming, Montana och den kanadensiska provinsen British Columbia. Ett nätverk av dammar och slussar på Columbiafloden och Snake River gör att staden Lewiston har den hamn som ligger längst från västkusten i kontinentala USA.
Idaho är en viktig stat ur agrikulturell synvinkel. Nästan en tredjedel av all potatis i USA odlas där. McDonalds, en av världens största potatisuppköpare (varav 140–150 miljoner kilo per år från Idaho), använder sorterna: Russet Burbank, Shepody och Pentland Dell vilka till största delen odlas i Idaho.
Fakta från Wikipedia.
Washington Fakta:
Största stad: Seattle
Huvudstad: Olympia
Folkmängd: drygt 6,7 miljoner (39 invånare/km²)
Kallas The Evergreen State
Delstaten Washingtons natur är mäktig och mångfacetterad. Olympic National Parkinnehåller en nordlig variant av regnskog.
Delstaten har fått sitt namn efter USA:s förste president George Washington och det territorium som en gång utgjorde nordvästra USA.
Klimatet varierar stort mellan Washingtons västra och östra delar som åtskiljs av Kaskadbergen. De västliga delarna mot havet har kustklimat medan de östliga delarna, med Columbiaplatån, har stäppklimat.
Flera faktorer avgör vädret i de olika klimatzonerna i Washington – hög- och lågtryckssystemen skapade över norra Stilla Havet, luftmassorna från kontinentalamerika och bergsområdena Kaskadbergen och Olympiska bergen. Vårens och sommarens högtryckssystem över Stilla Havet ger övervägande svala nordvästliga vindar och normalt sett torrt väder. På hösten och vintern ändras vindriktningen till sydväst genom att lågtryckssystemen dominerar över havet. Detta drar in varm och fuktig luft och stora mängder nederbörd.
Olympiska bergen och Kaskadbergen ger upphov till en orografisk effekt när vindarna drar in västerifrån. De västliga sidorna får då stora mängder nederbörd och lägre temperaturer medan bortre sidan som ligger i regnskugga får märkbart torrare och varmare. Denna effekt är tydligast kring Olympiska bergen i Washingtons västligaste del. Där har den sydvästliga delen tempererad regnskog medan den nordostliga har medelhavsklimat. Kaskadbergen ger upphov till en större orografisk effekt och fångar upp större delen av nederbörden som färdas österut. De högsta altituderna får stora mängder snö och den östliga sidan i allmänhet, och den låglänta Columbiaplatån i synnerhet, åtnjuter torrare och nederbördsfattigare stäppklimat.
Fakta från Wikipedia.
21 juni 2018 kl. 23:21 |
Vilken resa! Hur många km har ni avverkat på den här ganska korta tiden? Stella
22 juni 2018 kl. 0:04 |
Någonstans kring 300 mil, inte klart än för vi ska ju till Seattle på söndag.
21 juni 2018 kl. 23:59 |
Mkt vackert. MAFFIGT!! OCH så bra med den lilla staden där man inte har kedjor och annat. Befriande. BRA kvinnor där som stoppade motorvägen för länge sen.
Ja, den där naturen skulle jag ÄLSKA!!
22 juni 2018 kl. 0:06 |
Det är ju svårt att göra naturen rättvis via foton. Och jo, tror du hade älskat det!