Nu haver jag haspat

När man åker utomlands inser man att allt inte är lika som hemma.
Som tex det här med lås på toaletter, offentliga sådana. Låsa vill man ju när man ska dra ner byxorna och sätta sig där!
Så även i USA men det finns verkligen skillnader mot de offentliga i Sverige!

För det första går dörrarna alltid inåt. Spelar kanske ingen roll men det blir ibland extremt trångt då utrymmet är litet. Och tex på flygplatser där man vill få med sitt handbagage in… I Seattle fick jag lyfta upp resväskan för att kunna komma in och sedan stänga dörren!

Sedan finns det så gott som aldrig någon indikation på om det är upptaget, dvs ingen röd eller grön färg vid låset. Istället så kikar folk under dörrarna eller petar lite på dem, de går ju inåt, för att avgöra om det är ledigt eller inte! Att kika under dörren är inga problem för avståndet till golvet är mer än väl tilltaget och så även inne i båset till båset bredvid.

Något som alltid finns är en krok för handväskan, mycket bra speciellt eftersom det då är så mycket luft mellan golv och väggen till nästa bås för där skulle man annars lätt kunna sno en handväska…

Sedan ska man då ut ur båset. Att dörren går inåt har vi ju redan insett men att den sedan, på insidan, saknar handtag gör ju det hela lite märkligt! Antingen så får man ta i överkanten på dörren eller om kroken för handväskan sitter på dörren använda den. Men visst, det finns de med handtag också.

När man väl låst om sig kan jag ibland känna att jag vill känna att det är låst men då öppnas dörren så det går inte. Inte på alla men väldigt vanligt då man låser genom att trycka in en lite knapp på handtaget. Låsen i sig ser alltid rätt löjliga ut och känns det med. Oftast är känslan att själva låskolven går in i låset bara någon millimeter. Och jo, en toa jag besökte hade faktiskt indikation på om det var upptaget! Och en toa, som jag glömde ta bild på, hade en lapp att man skulle hojta eller knacka för det fanns inget lås alls på insidan. Den dörren höll jag igen med handen…

Men hur är det på handikapp-toaletter då? På större ställen som köpcentrum så finns det sådan. Ja, dörren går även där inåt vilket borde ställa till rejält om man ska in med en rullstol. Visserligen är utrymmet större men dörren är bredare också och går som sagt inåt.

Annons

5 svar to “Nu haver jag haspat”

 1. Katrin Jarvis Says:

  Det är två saker som är lite svåra med toaletter här i USA: Har man barn med sig in blir det trångt! Många gånger har vi ålat oss in. Och sedan så har dörrarna oftast ganska stora glipor på sidorna, så i princip full insyn om någon vill stirra (fast det gör de ju aldrig som tur är). Då gillar jag de svenska toaletterna som stängs helt. Men å andra sidan kanske det är en säkerhetssak? Om någon svimmat eller liknande kan ju personalen snabbt avgöra om det är så, och de skulle ganska enkelt kunna ta sig in. Amerikanska toaletter har dock EN STOR fördel. Det finns många, överallt, och de är alltid gratis och fräscha (kanske inte på mackar dock). :-)

  • Brysselkakan Says:

   Kan tänka mig att det blir krångligt med barn inne på toan… Räckte med att försöka få in min lilla handbagageväska ju! Gliporna glömde jag skriva om! Det är ju inte mycket privacy egentligen ;-)
   Och du har så rätt; Toaletter finns överallt, i större butiker och malls och man behöver aldrig känna att man måste leta och de är oftast fräscha!
   Och välkommen hit!

 2. Svärtingebo Says:

  När vi var i Prag för några år sen så var det dåligt med att kunna låsa på många toaletter. De var också snåla med ström, satt man för länge så slocknade lyset så det var många gånger man satt och viftade med armarna så att det skulle tändas igen.

 3. Annika Says:

  Visst är det konstigt … Amrisarna som ofta är så pryda, och så har de så pass öppna toaletter. För ja, man kan verkligen se in genom glipan. OCH det är märkligt att man oftast inte kan se om det är upptaget eller ledigt.
  MEN, de är gratis! OCH de finns i mängder. OCH de är ofta rätt så fräscha. Förutom ibland på ngn bensinmack, haha.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, inte så privat alltid! Det blir ju en del kikade under dörren när ingen upptagenskylt finns men som du skriver: gratis och finns överallt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: