En dag i storstan

Torsdag redan och jag är bara glad att veckan går fort, är nämligen ensam sedan i måndags eftermiddag fram till väldigt sent nästa torsdag. T är i Tyskland och jobbar och blir alltså kvar över helgen.

I tisdags tog jag tåget till Stockholm för ett läkarbesök och för att ha gott om tid både innan och efter var jag där redan en timme innan och hade drygt två timmar att slå ihjäl innan tåget gick hem. Lite bökigt nu när den sk Getingmidjan byggs om, man får åka tåg till Flemingsberg och där byta till pendeltåget och så omvänt hem. Och jo, det tar längre tid. Men eloge till SJ som verkligen skyltat bra på svenska och engelska, mängder av tågvärdar som hjälpte till och utrop på svenska och engelska.

DSC_5309

På tunnelbanan till St Görans sjukhus överhörde jag ett samtal mellan två tjejer med iranskt eller irakisk påbrå. Deras tankar om framtiden. De var fria att umgås med vem de ville men förväntades gifta sig med den deras föräldrar valde. Och det gjorde att de kände att det var lönlöst att umgås med svenska killar. Att deras bröder hade så mycket mer frihet och att deras föräldrar hela tiden hittade fel på de som inte hade samma bakgrund som dem som de ville umgås med. De ville plugga vidare men visste att så fort de gift sig förväntades de vara hemma. Beklämmande att dessa unga tjejer, som helt klart var födda i Sverige, är så begränsade även här.

En annan sak som jag noterade i Stockholm var de där elsparkcyklarna som tydligen ställer till det i många storstäder (när vi var i Bryssel stod de parkerade både här och där och oftast mycket olämpligt). Men här då! Tydligen är Stockholmarna bättre på detta för visst fanns de lite överallt men alltid parkerade vid kanten och aldrig i vägen!

Så var det dags att åka hemåt igen. Konstaterade att pendeltågen i Stockholm är betydligt tystare än de i Bryssel. Att SJ tagit till en lite udda lösning på sittplats med bord och att 1 juli införs nya regler i Sverige ang rökning på offentliga platser och då även på perronger. Och att Flemingsberg station är rätt trist att stå och vänta på men man kan ju alltid prata med någon t telefon så går tiden fortare.

Annons

2 svar to “En dag i storstan”

 1. Annika Says:

  Ja men vad bra att det är gott om info på tåget på två språk. OCH att det finns gott om folk att fråga. KAN tänka mig att det ÄR svårt nämligen. Sen tjejerna … ja såååå beklämmande, jag håller med dig. Så otroligt FEL. Gör mig faktiskt förbannad. Eftersom de nu bor i Sverige borde de få leva som svenska tjejer gör. USCH. Sen elcyklarna ja, de finns här också … de kan vara så störiga, hur de bara slängs. Värst var det då vi var i Austin, TX. Höll på att snubbla över dem hela tiden. Här i DC verkar det som om det är LITE mer ordning på dem, tur det.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, brukar tänka att även de som inte kan svenska ska ju ta sig fram och det har de lyckats med den här gången.
   Verkligen beklämmande med de där tjejerna och säkert väldigt vanligt, tyvärr. Nog väldigt långt kvar men bättre än om de bott i sina föräldrars hemland.
   Så ordning på elsparkcyklar hos dig med! Bra! I Bryssel kunde de stå mitt i gatan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: