En doft av…

Är det bara jag som med åldern blir känsligare och känsligare för lukter?
Har alltid varit det men det känns som det blir mer med åren. Känner minsta lilla lukt supermycket. På gott och ont!
Skrev för några år sedan om tvättmedel och att vi är så olika där, vissa gillar att lukta äpple, Via eller vad de nu väljer. Jag väljer parfymfritt.

Och just tvättmedel är enkelt att hitta parfymfria i Sverige, sonen borta i USA har lite krångligare och framför allt dyrare. Han får till och från eksem, mest kring kalsongkanten, och helt klart av tvättmedel. Nu har han bytt sort men vi anar att det inte är riktigt så enkelt för han tvättar i tvättstuga där många andra tvättar och har personen innan honom tvättat med parfymerat, vilket ju inte går att veta, så sitter ju rester kvar i  maskinens system. Han brukar numera ta den maskin som han tror används minst men bara en gissning.

Men det är inte bara tvättmedel. Finns ju massor av annat som luktar mer eller mindre gott.
Ibland får vi in cigarettlukt, svagt men även T kan känna det. Kring köket, arbetsrummet och ibland sovrummet. Vi har en teori om att det tar sig in i det gamla ventilationssystemet i huset, kanaler som går kors och tvärs och som vi har som ventilation. Ingen aning om var det tar sig in och det kanske vi aldrig får svar på.

När det gäller parfymer är jag riktigt känslig. Har haft samma sort i snart 30 år, visserligen bytte de lite i den för några år sedan men det funkade. T använder enbart deo så inga starka dofter av after shave! Ibland när jag kört en bil som någon man vanligtvis använder kan jag känna doft av after shave på händerna, antagligen för att ägaren tagit på det med händerna och doften sitter i huden.
Och tunga parfymer är riktigt jobbiga. Men oftast märker ju inte de som använder dem sånt, de är ju vana.

Screenshot_20200206-102809_Instagram

Något som jag, och även T, verkligen inte står ut med är eteriska oljor. Lukten av sådana trigga direkt huvudvärk hos oss båda och jag kan må illa.
När vi flög till USA i somras satt en kvinna framför oss, hon hade ett litet fodral med små flaskor hon plockade med och jag insåg att det var just eteriska oljor. Japp, bara att stå ut med detta i åtta timmar… Vet att vi borde sagt ifrån men blev inte så och hon var nog inte lätt att argumentera med för det var många långa och klagande samtal om det ena och det andra med flygvärdinnorna…

Måste skriva lite om smaker också! Vi skickade ett paket till sonen i USA för någon månad sedan och som vanligt stoppade jag i ett par PimPim-tablettaskar och Filidutter. Han äter inte så mycket godis, inget alls egentligen, men dessa två uppskattar han. Och polkagrisar!
Hur som helst så bjöd han sin kompis E på PimPim. Och hon gillade dem inte. För den smaken påminde henne om hostmedicin! Uppenbarligen smakar hostmedicin i USA ”röd” godis! Här i Sverige smakar den ju mest lite äckligt.
Så han fick ha sina PimPim för sig själv.

Givetvis är jag nyfiken på dina tankar kring detta!
Är du också känslig för lukter?

Annons

6 svar to “En doft av…”

 1. Annika Says:

  Nej, jag är inte känslig för lukter och dofter. Jo, illaluktande saker, men inte väldoftande. Cigarettlukt avskyr jag, och en hel del andra stanker också givetvis. Bensinlukt, den gillar jag … i måttliga doser …

  DU skulle svimma här hos mig … HAHA.
  Jag tvättar med Gain (parfymerat tvättmedel. Du vet, de gröna dunkarna). Gain har jag älskat sen jag kom till USA. OCH jag byter det aldrig, hehe.
  DESSUTOM har jag i extra ”doftpryttlar”, de är som små kulor man slänger i tvättrumman. Doftförstärkare, helt enkelt.
  Du och din son skulle hata det ;-)

  Jag älskar doftljus, och tänder sådana varje kväll. De får inte dofta, lite och mesigt. Det ska kännas.

  Jag villa att min body lotion ska vara parfymerad, min handkräm och duschkräm givetvis.
  Parfym använder jag inte speciellt ofta numera. Förr hade jag jämt parfym.

  Så, nej, jag påverkas inte negativt alls av dofter.
  Har inte märkt ngn förändring i mitt luktsinne med åren. MEN det försvagas väl det med, eller vad man ska kalla det för.

  BRA att sonen får behålla sitt svenska godis :-) DET är värdefullt.
  Jomen, viss hostmedicin kan nog smaka lite, lite som godis. Fast sjuttielva gånger upphöjt till medicin.

  Så din som hittade ett OK tvättmedel till slut? Kan tro att det kan vara lite svårt när det tvättas i tvättstugor. Usch vad jobbigt för honom att känna av allergi på det sättet.

  • Brysselkakan Says:

   Haha! Du är verkligen min raka motsats! Vår hyresgäst har tvättmedel som luktar massor och jag känner i trapphuset när han tvättar och om jag är inne i den lägenheten fem minuter så sitter tvättmedelslukten i håret sedan. Här är det mesta parfymfritt som du förstår.
   Japp, sonens vän gillar inte Filidutter heller men älskar polkagrisar så de bjuder han på. Och ja, han köpte en sorts tvättmedel som är luktfri, det var hans förra med, men han skulle ändå köpa ny flaska så testar en annan sort och ser vad som händer. Han får som stora upphöjda kliande utslag så rätt bökigt. Men jag tror ändå mest på rester av parfymerat tvättmedel i maskinerna.

 2. Eva Says:

  Mina barn kallar mig blodhund. De påstår att jag kan lukta mig till allt. På gott och ont, givetvis. När barnen var små var jag väldigt känslig för urinlukt och med två små pojkar blev det mycket tvätt av och inköp av byxor och kalsonger.
  Jag har inga större problem med parfymer o dyl. Använder ett svagt parfymerat tvättmedel, men inget sköljmedel. Sköljmedelsdoft har jag svårt för, tycker att det luktar billig parfym. Jag själv kan inte använda tunga parfymer, kan bli lätt illamående av det. Jag byter parfym emellanåt, men har en som jag alltid har hemma, sedan 25 år tillbaka, Issey Miyake, L’eau d’Issey.
  Yngste sonen är astmatiker och klarar inte av doftljus. Äldste sonen älskar doftljus och får ha det inne på sitt rum med stängd dörr.
  Doft-och smakminnet är väldigt starkt för min del. Det är häftigt att kastas tillbaka i tid och rum av en flyktig doft.
  Hoppas att sonen i USA kommer tillrätta med eksemen. Min mamma var allergisk mot alla parfymer i tvättmedel o dyl och jag har sett de eksem som de kan orsaka.

  • Brysselkakan Says:

   Så du är mer som mig då! Intressant! Ja, lukt och smak kan bära på många minnen helt klart. Och det är, som du skriver, inte bara bra att ha bra luktsinne… Har ju tre söner och det där du skriver om urinlukt känner jag väl igen… För att inte tala om äldre människor, oftast män, på ICA som inte direkt luktar hallonsaft… HUA!
   Sonens eksem är riktigt jobbiga när de bryter ut, vi får väl se om det nya tvättmedlet ger mindre sånt men jag tror ändå mer på teorin om gamla rester i maskinerna, tyvärr.

 3. Cecilia Says:

  Jag är själv inte så känslig för lukter och dofter men min mamma och bror har alltid varit det så då blir det ju så att man automatiskt tänker på det och inte använder doftljus, starka parfymer och heller inte starkt doftande blommor. Min man klarar inte heller starka parfymer om han har lite antydan till huvudvärk. Sonen är väldigt doft och luktkänslig och även känslig för vissa smaker, han kan inte äta eller dricka något med smak av körsbär för det påminner honom om medicin mot mask från småbarnsåren.

  • Brysselkakan Says:

   Tänk att vi reagerar så olika! Och minnen om medicin för mask låter ju inte så kul… Bra att du tar hänsyn till de runt dig, inget man ska ta för givet tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: