Vi sticker ut

Vi i Sverige har väl insett att våra myndigheter inte riktigt gör som i många andra länder; Sverige har inte satt alla i karantän hemma. Än.
Och i helgen så har jag sms:at med flera vänner i Europa och USA och börjar inse att många tycker svenska myndigheter är knäppa, att de inte fattar allvaret och varför stänger vi inte ner? Och varför är alla skolor öppna?

Måste säga att jag har STORT förtroende för hur det sköts här. Tydliga budskap. Och de förmedlas av Folkhälsomyndigheten baserat på vad deras epidemiologer (skitkrångligt ord) ger för råd. Allt baserat på deras kompetens, fakta från andra länder och var vi i Sverige just nu befinner oss i detta utbrott. Platta till kurvan är ett nytt begrepp vi alla nu vet vad det betyder. Och social distansering. Syrran och jag kom fram till att det är plupparna som räknas.

Och det är verkligen inte så att vi i Sverige lever precis som vanligt, nej! De som kan jobbar hemma, gymnasie- och högskolor samt universitet bedriver undervisning online. Folk håller avstånd i butiker, restauranger har glesare mellan borden och endast bordsservering är tillåtet. Biografer, konserter, utställningar och massa andra publika lokaler är stängda. Mat körs hem till de som inte kan handla och många restauranger har numera take away fast de inte haft det förr. Man är hemma så mycket det går, åker och handlar ibland och sedan hem igen. Ute kan man ju vara och det är nog många fler som är just ute mer varje dag.
Visst, våra gränser är inte stängda men det gör nog varken till eller från när alla runt oss stängt. Det är nog ändå få som skulle tänka tanken att nu drar vi till Tyskland eller något annat land. Och jo, Åre har hamnat i skottgluggen. Lite för mycket after-ski där men det är över nu, hoppas jag. Men att åka skidor i sig smittar ju inte men att Stockholmare, som är de som har flest smittade, åker dit tycker jag inte är ok och påsken lär bli en stötesten framöver…

Och att vår regering håller sams väldigt bra. Det är ju ingen majoritetsregering men nu sluter de upp över partigränserna och får det som ska göras gjort. Många bra ekonomiska lösningar för företag, sedan går det inte rädda alla men stora summor sätts av att rädda det som går.
Vissa andra länder har ledare som känns som en mardröm just nu… total förnekelse och det är skrämmande.

Men vem som gör rätt och vem som gör fel lär vi inte kunna svara på förrän allt är över och vem vet när det blir?
Vi kan nog alla hålla med om att vi saknar det vanliga livet, det som ibland kändes trist och grått framstår nu som rena himmelriket.
Och forskare kan plötsligt mäta vad tex flyg har för effekt på miljön, vi får säkert se vad det leder till också.
Tycker synd om de unga, de som vars drömmar nu slås sönder. Tänk om det varit denna våren som vår yngste son fått sin doktorand-plats i USA? Då hade det inte blivit av och det sitter säkert många i den sitsen nu. Många vars liv plötsligt inte blir vad de tänkte och det gäller ju oss alla, vi drabbas alla på något vis.

En sak som jag gillar mitt i allt elände är all den kreativitet som detta driver! Nya lösningar och en stor hjälpsamhet. Det är fint att se!

Så vi stannar hemma, vi håller kontakt via sociala medier och vi tvättar händerna.

Annons

2 svar to “Vi sticker ut”

 1. Annika Says:

  DU ska se hur det ser ut på Facebook-sidor som drivs av svenskar i utlandet, för svenskar i utlandet. OJ jävlar vad de gör ner Sveriges hantering. Helt galna är de, om du frågar mig. Orkar inte läsa, så jag har slutat gå in.
  Nej, ingen vet egentligen vad som är rätt eller fel i dagsläget. Vi får facit en dag, men ännu vet vi inte vem som handlar rätt.
  I dessa tider är allt helt upp och ner.

  SOM du säger, NI LEVER INTE SOM VANLIGT. Ni har också restriktioner , vilket vi alla har.

  VI fick nya restriktioner igår från vår guvernör. Kändes inte upplyftande. De gäller till den 10 juni. Känns så hopplöst. SÅ hopplöst.
  Men det är bara att hänga med,

  GILLAR också kreativiteten som uppstår, och folks välvilja (mångas iaf, har sett motsatsen också)

  • Brysselkakan Says:

   Ja, vad är rätt och vad är fel? Blir mest irriterad på att tycks vara så att folk i andra länder tror att allt är som vanligt här. Det är det verkligen INTE. Men det har ju du fattat!
   Vi får försöka hålla fast vi det goda och ignorera det andra.
   Idag har jag en låg dag, nattsvart. Går upp och ner.
   Men solen skiner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: