Nya tag!

Minns ni att min ena palettblad blommande? Och att jag fick för mig att försöka så fröna? Det projektet gick inte så värst bra och jag tror jag egentligen råkade slänga fröna i tron att det var torkat skräp.

Nu är den blomstängeln bortklippt och i övrigt frodas växten.
Men jag fixade också med ett annat tips från samma tjej!
Alltså att fläta ihop tre sticklingar för att få en stam!

Så började med att ta tre sticklingar jag spanat på och skött så de skulle bli så långa som möjligt. Tänkte först att det vore kul med sticklingar från olika sorters men det fick jag inte ihop sticklingar till, får bli en annan gång kanske. Lät dem ligga till de blev så pass mjuka att det gick att fläta dem. Det tog nog över en timme! Sedan vågade jag inte låta dem vara utan vatten längre för de såg rejält trötta ut.

Och så flätade jag sakta och försiktigt. Tejpade först men det funkade sådär, testade sådana där små clips från orkidéer men det gick inte heller så bra så till slut blev det lintråd.

Sedan fick den återhämta sig i vatten och efter några dagar började det gro rötter.
Sedan ett tag har jag planterat den i jord och den verkar må bra, har dock inte tagit bort den övre lintråden utan ser bara till att den sitter löst.

Trodde nog att stammen skulle växa ihop mer men det ser den inte ut att gjort men det kanske kommer det med.

Så detta verkade gå bättre än fröna, i alla fall än så länge!

6 svar to “Nya tag!”

 1. Annika Says:

  Nej, men vad smart. OCH så fint också med den flätade stammen. Ja hoppas att den ska bli jättefin!

 2. Stella i Italien Says:

  Hoppas få se mera av den hopflätade modellen- så spännande. Det enda jag någonsin lyckats fortplanta är pelargoner, som tycks ha en stark överlevnadsinstinkt. Det räcker ju att skära av en liten gren och sticka ner den i jord så kommer den så småningom att bli en ny fin planta. Tacksamt! Där jag bor i centrala Italien mittemelllan havet och bergen måste jag ställa pelargonerna på skyddad plats under vintern, annars dör de. Så de får vila i ett gammalt garage medan vinterblommorna tar över, nämligen cyklamen och pensèer. Och nu har julrosen stora knoppar, så den kommer att vara full med blommor till jul. – Tack vare det milda höstvädret blommor nu rosorna igen i trädgården, samtidigt med krysantemerna. Ur led är tiden…..

  • Brysselkakan Says:

   Tror du skulle gilla palettblad också! Man kan skära av och stoppa i jord direkt med dem också men jag brukar sätta i vatten tills det finns lite rötter. Och de kan så klart vara ute tills det blir frost, då måste de in. Det är lite kul det där med vissa blommor som i olika lände är för olika årstider. Minns när vi flyttade till Bryssel och det planterades penséer på hösten! Det är ju vårblommor i Sverige. Och Hyacinter på våren och Amaryllis året runt.
   Du får njuta av dina blommor även om det är lite knasigt att de blommar ute nu!

 3. Stella i Italien Says:

  Ska kolla palettblad. De verkar också lättsamma. Och det ser så fint ut att tvinna ihop dem som du gjort! I morgon är det första advent, har tagit frammina ljusstakar och är redo att tända första ljuset i dem alla tre. Kul med svenska traditioner som är helt okända här!

  • Brysselkakan Says:

   Lycka till och hoppas du får tag i en fin planta.
   Nu är alla mina stjärnor mm uppe och också en gran utomhus, mer om den i morgon!
   Minns från tiden i Bryssel att man såg var det bodde skandinaver! De med adventsljusstakar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: