Men egentligen ingen skillnad

Sedan några veckor har vi här i Sverige en Pandemi-lag. Kan väl säga att den inte påverkat mig så värst mycket men det kan ju ändras. Nu har myndigheterna mer rätt att ändra på regler kring trängsel tex.

Tror också att många butiker uppskattar den, nu VET de vad som gäller och hur många som får vara i deras butik.
Och en del som bor utanför Sverige har sagt saker som ”sent ska syndaren vakna” och då blir jag liiite irriterad. Det verkar som många tror att vi i Sverige bara levt på som vanligt och inget har ändrats under året som gått… Nåväl, det stämmer inte MEN i och med lagen så finns det nu mer tydliga regler och det blir lättare att anpassa regler för vissa verksamheter. De lagar som tidigare reglerat har passat dåligt för en hel del verksamheter. Har fått höra, återigen ofta från sådana som bor i andra länder, att det är väl bara att bestämma si och så men nej. Och jag tycker det är bra för om vi inte hade en lag som skyddar oss ja, då skulle det kunna hända farliga saker med fel personer vid makten.

Pandemilagen är tillfällig men kan förlängas, blir lite osäker på hur länge den nu gäller men tror det var tills i höst någon gång.

Nåväl! Hur löser då butikerna detta med att x antal får vara i deras lokaler?
Lite olika skulle jag säga. De flesta, skulle nog hävda alla, har en skylt vid deras entré att där i deras butik får x antal vistas, respektera det osv.
Det är ju enkelt med en liten butik, tex fem får vara där inne och det kan man ju lätt räkna på själv innan man kliver in.

Men det blir ju klurigare i matbutikerna. Tex utanför Willys står det en skylt med att 213 personer får vistas därinne (den har uppdaterats och minns jag rätt står det 165 nu). Så sist jag var där frågade jag en i personalen hur de gör för att räkna besökare.
Och fick svaret statistik! De kan via sitt kassasystem se en rätt klar bild över hur många som är inne. Första siffran, 213, fick de genom att räkna antal kvm och att varje besökare ska ha 10 kvm (pandemi-lagen) men så tog de statistik från den veckan på året de har flest besökare, v 51, och fick den nya siffran. Det finns två ytor i butiken, frukt & grönt och mejeri, där det lätt korkar igen. På dessa ytor ska det så gott som alltid finnas en personal och den personen kan, om hen känner det nödvändigt, bestämma att nu stänger vi så inga fler kommer in tills det lugnat sig. De hade lördagen innan jag frågade haft en inspektion och just då tyckte de själva att nu är det många i butiken men kassastatistiken sa 55! Mycket intressant samtal tycker jag!

Inne stan, på ICA, står en skylt med röd och grön lampa för om du får gå in eller inte. Vet dock inte hur de räknar på det för det fanns inget som indikerade att de höll koll på antal personer in och ut. Men mycket troligt att de också går via kassastatistik.
Och inne i vår lilla galleria Präntaren kan man tydligen se ev trängsel i realtid men där vet jag inte heller hur de kollar detta.

Så det finns olika lösningar och det verkar funka fint! Och egentligen är det ingen skillnad från innan för oss besökare men högst troligt mer trygghet för butikerna som nu vet vad som gäller och slipper gissa.
Det är så här som jag uppfattat det och jag kan ju givetvis förstått fel!

Annons

4 svar to “Men egentligen ingen skillnad”

 1. Annika Says:

  Jo, det är nog så att vi som bor i länder med strikta restriktioner har reagerat på en hel del. MEN, jag vet också att alla JAG känner, och det inkluderar dig och andra i bloglandia, ÄR försiktiga. Jag känner ingen som lever ”som vanligt” i Sverige.

  Är man med i grupper för svenskar utomlands på FB verkar många tro att i Sverige är det full fart som vanligt. MEN, eftersom många har familj och vänner i Sverige vet ju de flesta också att det inte är sant. men, du vet hur FB är, stöööönigt —-

  Sen har jag ju lite åsikter om AT och FHM och annat, men de behöver jag inte ta här.

  Det är iaf bra att butikerna har begränsningar hos er. I början hade det här, nu tror jag inte de har det längre.
  Trader Joe’s och andra gick det knappt att handla på i krisens början för kön utanför var såååå lång. Nu är det inte så längre. Allt finns ju butikerna också nu, inte som början då det var sorgligt ledsamt och utplockat.
  Munskydd är ju ett måste hos oss, och ännu striktare nu med Biden som president. Han förespråkar det verkligen.
  Sen finns det ju en massa annat som är såååå effed up här … foliehattar och andra som förnekar viruset + att det togs SÅ dåligt hand om av 45 då det var nytt i mars o april. Vi skördar det nu …

  Det låter iallafall smart de där med att hålla koll via kassan och statistiken där.

  OH damn, låt denna skit blåsa över ngn ggn!!!
  SÅ trött på det.

  • Brysselkakan Says:

   Ja, det är ju lätt att tycka till om saker man egentligen inte vet så mycket om. Och bara för vi inte har lock down så anser en del per automatik att vi gör fel…
   Men håller med: kan det bara ta slut. Så vi kan leva som vanligt.

 2. K Says:

  Jag vet också, från mina föräldrar, att många är försiktiga i Sverige men jag tror det som blir jobbigt för oss som bor utomlands är att se på t ex instagram hur ni ändå kan umgås med era nära ock kära. I England får vi t ex inte umgås med våra barn inomhus om de har flyttat hemifrån, vi får inte åka mer än ett par kilometer från vårt hem om vi inte ska jobba (och inte kan göra det hemifrån), gå på begravning eller se en döende släkting för sista gången.

  Inga restauranger, kaféer eller butiker är öppna, förutom matbutiker och apotek. Vi får bara träffa en person utomhus och då på två meters avstånd och bara om vi motionerar. Man får inte ens sätta sig på en parkbänk om man är ute och blir trött. Vi får bara gå ut en gång per dag.

  Jag tror inte att det går att förstå vad det gör med ens mentala hälsa att leva så i månader om man själv inte upplevt det. Ni får åtminstone får träffa föräldrar, era barn, någon vän ibland samt resa runt i landet och jag är glad för er skull att ni får det. Tror den svenska befolkningen kommer att komma ur detta betydligt mindre skadade än många andra länders befolkning. Särkilt den yngre befolkningen, här är det tonåringarna som har det värst och väldigt många av dem har redan fått väldigt allvarliga psykiska problem av att inte få gå i skolan och att inte få träffa vänner på fritiden.

  • Brysselkakan Says:

   Visst förstår jag att vi har betydligt mer frihet än många andra länder och det är jag tacksam för. Du har så rätt i att detta med att isoleras ger konsekvenser… Vi har nog inte ens sett början på de problemen, tyvärr.
   Och att skolan delvis är igång är en stor fördel för deras hälsa. Just nu är det bara låg- och mellanstadiet som är fysiskt i skolan och för alla andra nivåer gäller distansundervisning.
   Vilket land som gjort rätt eller fel går ju inte säga. Men många tycker en hel del om det ena och det andra!
   Kul att höra från dig igen, Karin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: