Tror du på sånt?

Tror du på spöken? För mig är det ett bestämt nej på den frågan så absolut inte!
Men nu är det ju så att vi bor i ett hus som är en del av ett före detta mentalsjukhus. Och när vi köpt huset sommaren 2012, och inte ens flyttat in än, var nästan alltid den första frågan från folk: spökar det? Det kunde vi ju inte svara på då, så klart, vi bodde ju inte där än!

Men frågan fortsätter att komma, så många som direkt tänker spöken när de hör att vi bor i ett mentalsjukhus. Och jag brukar svara att varför skulle det spöka mer i vårt hus än andra 100 år gamla hus?
– Men folk har ju dött där.
Jo, fast folk har nog dött många gånger i alla så gamla hus! Och om det nu sprang runt mängder av spöken här så borde det väl vara något alla vi som bor i dessa gamla hus som finns i vårt område skulle prata om?
Och i går, när jag på Instagram skrev om min sopkvast som jag i förrgår la orimligt med tid på att hitta och igår var det första jag såg när jag skulle hämta ved i verkstaden, ja då kom frågan om spöken upp igen, Det var Annika som undrade om jag inte kunde skriva lite om det.
Och när fd hyresgästen C skrev denna kommentar så tänkte jag att du får det bli ett inlägg om detta:

Men återigen; jag tror inte på spöken!
Men det finns de som hävdar annat. Vi har haft två hyresgäster som tror de haft med spöken att göra; den ena är just fd hyresgästen C som, rätta mig om jag har fel, hörde någon skriva skrivmaskin på nätterna och jag hävdade att det nog var T som satt uppe och jobbade sent för i dessa hus transplanterar sig ljudet lite märkligt. Tex så kan jag ibland i vårt ena badrum höra M öva opera och hon bor i helt andra ändan av huset!
Och den andra som träffat på spöken är vår andra hyresgäst. Han hade videosamtal med en kompis som verkligen tror på sånt här och kompisen såg spöken gå förbi i bakgrunden. – Men de är snälla! Tur det!
Och efter det trodde han också på spöken.
Och de gånger vi bytt hyresgäster har det varit de som dragit sig ur direkt när vi berättade om huset.

Och jag tror att detta med att det är ett fd mentalsjukhus gör att folk direkt tänker spöken. Just för att många med olika diagnoser bott här och att vården då var helt annat än nu. Men det finns ett hus på området som jag skulle ha svårt att bo i; kyrkan! Inte för att det är kyrka utan för att i källaren låg stället där de obducerade folk… Idag används den delen som stort badrum och bastu. Näpp, där hade jag inte velat bo.

Så frågan är ju då om ni tror på spöken? För ni vet ju nu vad jag tror om sånt!

Annons

10 svar to “Tror du på sånt?”

 1. K Says:

  Japp, jag tror definitivt på spöken. Har sett min morfars mor sitta på en stol i huset hon bodde i när hon levde fast ca 30 år efter att hon dog. Jag har dessutom aldrig träffat henne då hon dog innan jag föddes. Stolen hon satt på finns inte heller kvar längre men den brukade tydligen stå i den hörnan där jag såg henne. Det visste ju inte jag men fick veta det när jag berättade för mamma vad jag sett. Ska tilläggas att jag var i 20-års åldern.

  Jag blev inte rädd eller så, utan jag tittade bara på henne och gick sedan förbi. Jag visste att det var hon för att det sitter bilder på henne på väggarna då det är en släktgård som vi haft sedan 1700-talet. Min kusin och hennes familj bor där nu.

  Jag fick förresten ett mail utav dig för några dagar sedan med en YouTube-länk, har du skickat det eller är det virus? Har inte vågat klicka på länken.

  • Brysselkakan Says:

   Spännande! Förstår att du tror på spöken efter den upplevelsen. Men du har bara sett henne en gång?

   Och ja, det var jag som skickade länken så inget farligt att klicka på!

 2. Annika Says:

  TACK för att du skrev. MKT intressant. Jo, jag är en av dem som tror. Har varit med om lite underliga grejer också, så jag är en av de där som är övertygad. Mycket för att vi nog inte kan förklara allt som sker omkring oss.
  Tror på dimensioner vi inte ser. Ett gammal mentalsjukhus ja, det är liksom urtypen … Läste om Säters mentalsjukhus och spöken nyligen, mkt intressant.
  Men, jag tror att nästan alla spöken är snälla och vill folk väl. Jag tror inte på de spöken som finns i skräckfilmer och skrämmer folk från vettet.
  Så om ni har ett par spöken hos er är de säkert snälla. Lite intressant det där med sopborsten var det allt, även om det säkert finns en naturlig förklaring. LIKSOM det att ljud förs via ledningar och annat i gamla hus.
  Jag bodde ju mina första 7 år på ett 350 år gammal slott där det ju sägs spöka också. Min pappa var med om ngt konstigt där en gång, men jag var nog så liten då att jag inte tänkte på spöken övh.

  TACK återigen för att du skrev, vet du ngt specifikt om de spöken som sägs gå igen hos er?

  • Brysselkakan Says:

   Misstänkte att du gjorde det! Nä, inga specifika spöken vad jag vet. Men eftersom just vår del av husen var den kvinnliga avdelningen Stormen så har här bott Sveriges farligaste kvinna. Vet inte vem hon var eller vad hon gjort för att kallas det dock.

 3. Cecilia Says:

  Nej jag tror inte på spöken, har aldrig varit med om något ”konstigt” eller träffat någon som varit det. Vet inte om jag skulle vara rädd för att bo i ett ”spökhus” men kan hålla med om att tanken på att bo i ett hus där det gjorts obduktioner lockar inte direkt!

 4. croccofant Says:

  Jag tror på andar och energier som man kanske skulle kunna kalla spöken då. Jag har varit med om en del udda saker men inget skrämmande. Man kan ju känna rent instinktivt när man kommer till en plats eller hus att energierna är goda eller så känner man sig olustig. I huset jag bor kände jag första gången jag steg in att det var ”mitt hus”, här ska jag bo och ingen annanstans. Jag tror också som Annika att det finns fler dimensioner som vi inte ser.
  Spännande är det iallafall!

  • Brysselkakan Says:

   Intressant! Och sånt känner jag inte alls, bara att här ville vi bo! Som tur är får vi alla tycka vad vi vill ang detta och jag tycker det är intressant att andra kan känna detta som jag inte känner alls.

 5. Carola Nordebrink Says:

  Ja just det, nu minns jag att det lät som någon skrev på skrivmaskin på nätterna. Kanske någon fd överläkare som arbetar vidare och skriver journaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: