Öppnas 12 juni!

Tänkte berätta om ett litet projekt jag sett fram emot och som T hjälpte mig med i helgen! Mest för det behövdes fler än två händer!
Jag har flera fiolfikusar, alltså krukväxter med stora blad! En av dem, den äldsta, har tappat alla blad nedtill men växer som sjutton upptill. Och jag inser att den tunna stammen inte kommer klara tyngden av bladen upptill till slut. Så jag kikade på lite olika Instagram-konto ang fiolfikusar, de flesta bor i Kalifornien eller Australien och har lite bättre klimat för växter än vi har!

Hur som helst så fastnade jag för en metod som på engelska kallas Air Layering.
Och Emily Connett, som driver dossierblog, skriver utförligt om hur man gör! Och vill du följa henne på Instagram heter hon @dossierblog där. Hur som helst så innebär det att man skär bort barken där man vill få rötter, packar in den delen i en slags mossa inne i en PET-flaska, tejpar igen väl och väntar. I minst sex veckor! Sedan öppnar man och har förhoppningsvis rötter så man kan klippa bort den från moderplantan och plantera den i jord. Vanligtvis har växten blad under och man får på detta sätt två och moderplantan skjuter ofta nya skott vid snittet. Vi får se om min pinne gör det!

Så vi körde igång! Två PET-flaskor skars upp och tejpades ihop. Jag sprayade vatten på mossan så den blev mjuk och fuktig, den är torkad när man köper den och smular enormt mycket!

Eftersom jag har en förmåga att skära mig på knivar anförtrodde jag T att skära bort barken med skalpell på två ställen. Och under tiden fyllde jag halva flaskan med mossan. Och sedan satte vi den om stammen och in med mer mossa. När det kändes som det var tillräckligt så tejpade vi igen den längsgående skarven och öppningar i ändarna väl. Det ska bli tätt så inte mossan torkar.

Och nu är det bara att vänta i sex veckor! Och regelbundet kolla så det är fuktigt där inne, inte öppna och kolla utan se genom flaskan att det är kondens där inne.

Sista bilden är efter en dag och ni ser ju att det är kondens där inne, viktigt!

Är så peppad på detta och hoppas det blir rötter!
Och nu måste jag bara vänta! Länge…

Annons

6 svar to “Öppnas 12 juni!”

 1. Annika Says:

  Vilket spännande projekt. Såg att du skrivit om detta på insta likaså. ALL lycka till nu med detta.

 2. Stella i Italien Says:

  Och här kommer ett försenat grattis från Italien! Stella

 3. karin Sjögren Says:

  Mamma gjorde något liknande med en stamblomma som hade blivit alldeles för hög, lyckades och blev två nya blommor.
  Ha en underbar dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: