Snö och snart jul

Hur har ni det så här drygt en vecka innan jul? Här snöar det för fullt, ner mot -10 så lätt snö men mycket. Och kallare ska det bli de närmaste dagarna för att på tisdag bli +5 och regn… Är ju inte så förtjust i snö men nu när det är vitt och så nära julafton kunde den väl få ligga kvar, kan man tycka.

Antar att jag inte är den enda med långa listor just nu, saker som ska fixas, saker som ska köpas, mat som ska ordnas och bakas. Har legat i denna veckan och hunnit med mycket men listan fylls på också.
Just bakandet har inneburit nya saker att lära sig. Varför då kan man undra?

Jo, för undersökningen T gjorde i Stockholm i slutet av november visade att han har Celiaki och ALL gluten måste bort omedelbart. Så det har blivit att tänka om ang mat. Två saker kände vi att vi måste lösa; de kex som vi har parmesanost på och in i ugnen varje helg och så pizzadegen, vi äter alltid hembakt pizza på söndagar och numera ihop med äldste sonen och hans sambo. Degen jag gör har vi finjusterat under åren och den är makalöst bra numera. Googlade lite, hittade ett recept som jag bestämde mig för att testa och det blev full pott! Riktigt, riktigt bra! Så nu har han fått pizza på den degen två helger och han gillar den verkligen. Till kexen valde vi att ta receptet på det knäckebröd vi ändå redan gör och mixa ingredienserna lite för att få en slätare yta och också det blev toppen.
Sedan är det mycket att lära sig och det gäller att fråga på matställen osv. Bakade saffransbullar utan gluten också och en sådan ska T får testa i kväll. Gjorde så få att jag inte ville offra en för att smaka på dem själv.

Idag bar jag ner lådorna med julsaker från vinden och började pynta. Tror jag känner mig klar men lådorna får stå kvar tills i morgon så får vi se om någon mer tomte får stå någonstans!

Och i trapphuset är det rimfrost på rutorna, finns ju ingen värme där och blir det riktigt kallt får vi vackra iskristaller som prydnad!

I måndags eftermiddag åkte T till Göteborg för möten där på tisdagen. Mellan Jönköping och Bottnaryd blir det plötsligt tvärstopp på vägen. Det är 2+1 väg där och givetvis bara en fil där stoppet blev. Jag letade information åt honom och det visade sig vara ett motorhaveri på en lastbil, prognosen sa klart vid 22.00 men osäkert. Då var klockan 18.45… Straxt innan 21.30 hade alla bilar bakom honom lyckats vända, inte helt lätt då det var lastbilar också och även T kunde vända och åka den omledningsväg som polisen hänvisade till.
Men det gick igen nöd på honom medan han väntade, han hade bensin så han kunde starta bilen regelbundet och slapp frysa och så satt han och jobbade! Men han kom till hotellet i Göteborg betydligt senare än planerat.

Och så får ni lite kattbilder! Lille Sasori som så gärna gosa ihop sig hos sonen och som saknar sin husse när han inte är där.

Borde skotta lite mer snö nu i kväll men det får bli i morgon, den lär ligga kvar!
Ha en fin kväll!

Annons

8 svar to “Snö och snart jul”

 1. Annika Says:

  ÅH nej, celiaki. JOBBIGT! Antar att han hade väldiga magsmärtor innan ni fick diagnosen. Skönt att ni vet nu. TUR att du är så bra på bak och mat! Så bra att du hittade en så bra recept direkt så att ni kan fortsätta med er pizzasöndagar. Tur att det finns så mkt glutenfritt i handeln också numera.

  Ni har den perfekta vintern, så synd med plusgrader i julveckan. Typiskt dessutom. Precis, ni kunde väl få behålla det fina ni har.

  Isrosor är nog det finaste som finns, äskar sånt. Det bästa ”pyntet” av alla i juletid.

  • Brysselkakan Says:

   Japp, nya vanor och lite ovant än. Som tur är har han faktiskt inte haft magsmärtor, inte alls. Vi har ju insett att det brukar ingå men icke. Däremot, trötthet, nedstämdhet, dåligt ork, ständigt hungrig, ledvärk etc och det räckte. Nu, efter snart tre veckor, mår han så mycket bättre och orkar mer.

   Verkligen synd att synd att snön ska regna bort lagom till jul och just nu, med -14 ute, känns det konstigt.

   Isrosorna är är ännu mer idag!

   PS redigerade din text, svarar i DM på Insta!

 2. Stella i Italien Says:

  Det var länge sen jag skrev sist men här har inte hänt något speciellt, utom att ett mera normalt umgängesliv kommit i gång, om än i liten skala. Vi har inte haft riktig vinterkyla ännu, utom någon vecka i november, vilket vi är tacksamma för. Men nätterna är kyliga, och luftfuktigheten tangerar 100 %! Här i Italien är det vanligt med gasdriven värmepanna, och gaspriserna är minst sagt höga. Jag eldar brasa i vardagsrummet på dagtid och vistas enbart där. Värmepannan får bara gå ett par timmar morgon och kväll. Trots det fick jag en saftig räkning för november! Julen firar jag i Rom, hos min svägerska med familj. Med i bagaget har jag Janssons frestelse, på begäran.
  Önskar dig och din familj God Jul och Gott Nytt År!
  Stella i Italien.

  • Brysselkakan Says:

   Men kul med en julhälsning från dig!
   Här verkar vädret vara som en jojo; först svinkallt och snö. Som sedan regnade bort på en natt men lagom till julafton blev det kallt igen och lite snö! Och sedan vakande vi i morse och all snö var borta och flera plusgrader ute. Nåväl, helt ok då jag inte gillar snö, kyla och halka.
   Tror hela Europa har ökade kostnader för värme pga den där galningen i Moskva…
   Hoppas du fick en fin julafton och god fortsättning!

 3. Stella I Italien Says:

  P. S. Jag har en väninna som har celiaki i familjen. Har märkt att de kakor och pajer hon bakar med glutenfritt mjöl blir väldigt spröda och goda. Lycka till med omställningen!
  Stella i Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: