Förväntar mig inga kommentarer!

Nu tänkte jag vi skulle prata om något som nog kan anses pinsamt.
Eller så är det bara vad jag tror.
De som inte gillar ämnet kan ju låta bli att läsa helt enkelt!

För det jag tänkte skriva om är mens!
Något som sådär 50% av alla människor har och kanske de andra 50% påverkas av lite då och då!
Varje månad, från tidig tonår och mängder av år framöver, genomlider vi kvinnor detta.
Och ändå är det något vi inte talar så mycket om.

Minns inte hur gammal jag var när jag fick det första gången men minns vilken skola jag gick i så gissar att jag gick i femman eller sexan. Minns också att skolsyster sa att mensvärken skulle lugna ner sig när jag väl fick barn, något som nog kändes som en evighet till när man är 12-13 år…
Att hon sedan hade gruvligt fel gjorde väl inte saken bättre.

Med andra ord har jag haft rejäl mensvärk från dag ett, den har blivit värre med åren och numera kan jag få dagar då jag har så ont att det är näst intill olidligt och få värktabletter hjälper. Kramp ner i benen och svårt att röra mig häftigt för då känns det som hela livmodern kastas runt där inne. Sova är svårt med värken också. Som tur är så är detta oftast bara första dygnet.

004 copy

Utöver värken så blöder jag mycket och har alltid gjort. Nu för tiden är ju mensskydd bra men minns de där bindorna som vi fick stå ut med på 80-talet… Kommer ni ihåg? Inga vingar, ingen tejp som höll den på plats och mer som en tjock tarm som aldrig satt bra. Jag gick oftast med dubbla trosor och extra i väskan, tröjor som hängde ner över baken för risken att blöda igenom var stor. Som tur är har i alla fall skydden blivit bättre!

001

Har nog alltid varit rätt regelbunden, fyra veckor mellan och lätt att hålla koll på. Lite hit och dit under stressiga perioder dock. Fast de senaste åren har något hänt och kanske det har med åldern att göra? Närmar ju mig det där klimakteriet med stormsteg och bävar för allt vad det kan innebära. Numera är jag absolut inte regelbunden… Har mer knasiga symptomen som mensvärk en hela vecka innan skiten sätter igång, gånger när jag blöder så jag måste hålla mig hemma den där första dagen, andra då det är så mycket mindre att det känns konstigt mot månaden innan men klarar mig sällan med normala bindor utan har nästan alltid nattbindor. Tampong har aldrig känts OK så det använder jag inte alls.

Sedan så där 17-18 år slipper jag det där med skydd mot att bli gravid. T tycket det var dags att ta sitt ansvar på den biten och gjorde så. Skönt då jag inte funkar alls ihop med saker med hormoner i och spiral gjorde livet till ett helvete och fick sova med ungarnas blöjor för att klara natten. Plus att jag ruskigt lätt blivit gravid och att slippa oroa sig över det var skönt, tre planerade barn räckte väl! Och alla mina problem kring mensen var ändå inte det minsta bättre med p-piller.

Så vi kvinnor kämpar på, pratar sällan om det och längtar väl lite tills eländet är över!

Jaha, det var det!
Nu har jag skrivit om hur det är för mig men varje kvinna upplever nog mensen olika eller så kanske många känner igen sig. Vad vet jag!
Nu lär jag väl få noll respons på detta inlägget och antalet besökare lär väl sjunka framöver.
För det är ju så pinsamt att prata om mens…
Eller?

Annons

20 svar to “Förväntar mig inga kommentarer!”

 1. svengland Says:

  Det är väl inte pinsamt! Alla vi tjejer har/ har haft det!!! Jag har också dragits med mycket mensvärk sen jag var tonåring och känner igen mig precis!!!!

 2. Emma Says:

  Usch, jag böir alltid så glad att min mens ändå är relativt skonsam när jag läser om såna som har det som du. Det låter så fruktansvärt jobbigt och handikappande!
  Visst att värken är hemsk första dagen, men bara i magen. Och jag blöder ganska rikligt men klarar mig på tamponger och behöver sällan oroa mig för läckage. Måste vara jobbigt om man vill resa eller hitta på roliga aktiviteter, när man har sån mens som du! Fast tur då att du var väldigt punktlig, då kanske du lyckats planera runt det.
  Alla borde prata om mens! Jag och mina vänner brukar diskutera det hej vilt trots att sambon är hemma och hör. Men det får han tåla. ;)

  • Brysselkakan Says:

   Lycko dig!
   Lite handikappande är det och precis som du skriver så planerar jag runt det vilket är helt absurt ju men att sitta i en bil en halv dag, flyga länge eller veta att toaletter blir svårt att hitta är uteslutet de första dagarna.
   Vi borde prata mer om det! Min man får också tåla prat och det gör han också men man väljer kanske när man gör det beroende på vilka andra som finns med?

 3. karin Sjögren Says:

  Angående den rika mensen så vill jag påminna dig om att ta kajennpeppar mot starka blödningar vilket räddade mig sista året innan mensen försvann. När jag började ta en 1/4 tsk utrört i litet vatten till frukosten några dagar innan beräknad mens och de första menstruationsdagarna så slapp jag de stora blödningarna som sänkte mitt blodvärde katastrofalt. OBS! ta det ej på fastande mage utan ät frukosten först.

  • Brysselkakan Says:

   Jo, jag vet! Får väl kanske ge det en chans till och hoppas min tunga klarar att det är starkt. Ska bara komma ihåg det för när mensen väl är över glömmer man lätt att problemet kommer tillbaka nästa månad men nu sitter en lapp i min kalender!

 4. Ulrika Says:

  Det är inte alls pinsamt😝. Jag har alltid haft riklig mens och jätteont. För fem år sen fick vi göra en hälsokontroll på jobbet där Hb ingick. Sköterskan tog om provet två gånger för jag hade 78 och man ska ligga på minst 120. Det blev fler prover nästa dag och en remiss till gyn. Det visade sig att jag hade endometrios och behövde opereras genom en titthålsoperation. Efter ett halvår var jag sen tillbaka för återbesök. Fick min rikliga mens dagen innan jag skulle dit så jag ringde och frågade om jag skulle avboka. Fick ett snäsigt svar tillbaka att ”det var ju det de arbetade med”. Skyll er själva då,tänkte jag och åkte dit😂😂. Förklarade även för läkaren som bara tyckte jag skulle hoppa upp i gynstolen 😂. Sen blev det hon som fick hoppa undan för att inte bli ”dränkt”. Så skönt att äntligen få säga vad var det jag sa. Efter detta ”kaos” tyckte hon att jag skulle ta bort livmodern för att få LIVSKVALITÉ 😊. Under alla dessa år med ett helvete varje månad med förstörda semesterresor,hur jag än räknade så kom mensen alltid fel iallafall.Att inte kunna planera i förväg. Nu är det fyra år sen😊 och det är så himla skönt,vilken frihet😊/Ulrika

  • Brysselkakan Says:

   Vilken tur att du fickhjälp och att du känner att det gav bra resultat! Att ta bort livmodern känns som ett stort ingrepp… Och hur blir det efteråt? I alla fall glad att du är nöjd och det hjälpte!

   • Brysselkakan Says:

    Och att du fick säga ”vad var det jag sa”!!!
    Hade en liknande sak när jag födde A, då trodde inte barnmorskan på mig när jag sa att vattnet gått och jag skvätte ner hela henne mitt i en värk!

 5. diddela Says:

  Jag har alltid haft otroligt jobbigt med mensen. Olidlig värk, ibland så jag spydde och rikliga blödningar. Det blev bättre när jag började äta p-piller, både mindre värk och mindre blödningar. Nu efter jag fått barn är mensen rejält oregelbunden vilket inte är så roligt. Konstigt att vi kvinnor pratar så lite om vår menstruation.

  Kram Linda

  • Brysselkakan Says:

   Ja, konstigt att vi talar så lite om det. Och att du och jag inte ens berört ämnet ännu, vi talar ju annars om det mesta!
   Man undrar ju hur forskning och hjälp sett ut om det vore männen som hade mensen…
   Kram

 6. Ulrika Says:

  Det var ett stort ingrepp att ta bort livmodern,uppskuren från höftben till höftben. De tog även bort mer endometrios,så det tog lång tid på operationsbordet. Äggstockarna är kvar så jag slapp hamna i klimakteriet i förtid😊,skönt. Nu har jag ett Hb på runt 130. Slipper tacka nej till en massa kul saker. Slipper sova på ihopvikta badlakan. Kan boka resor när jag vill,även en veckors(fick alltid mens en vecka utav två hur jag än räknade). Det finns inget negativt att säga om min operation. Det är väl så att vi tiger och lider och tror att det är normalt med smärta och rikliga blödningar.Hon hade rätt att jag fick livskvalité 😊/Ulrika

 7. Annika Says:

  Jag har börjat få väldigt oregelbundna menser, från regelbundet var 28 dag, till ”who knows”. Senast gick det knappa tre veckor mellan. SUCK! Ja, jag är snart 49, så det är vad en har att vänta. Jag vet. Jag är less på mens, vill bli av med den. Längtar tills det ska ta slut för gott. Jag blöder mkt, precis som du. Men ont har jag aldrig haft, aldrig (glad för det), PMS har jag också varit förskonad från. Men de rikliga blödningarna stör så in i….Har blött igenom i bilen, hos kompisar (pinsamt), suttit hos frissan och haft ågren för att det ska blöda igenom etc. Dessutom är det klumpigt under ett par dagar…Uäck!!
  Läser vad som skrivs om kajennpeppar. Kanske värt att prova?
  Längtar tills mensen ska upphöra för gott, gör verkligen det. Precis som du har jag noll lust att stoppa i min hormoner, och har aldrig gjort.
  Annars kan jag inte säga att jag direkt har klimakteriesymptom, ibland blir jag varm och svettig, men det är egentligen inget som stör mig så mkt- ÄN!!
  Bra inlägg!!!

  • Brysselkakan Says:

   Ungefär som mig då, inte så regelbunden längre, tyvärr. Och de där klumparna finns här med… då gäller det att bege sig OMEDELBART till en toa… Den dagen det är över ska jag inte sakna det en enda sekund! Eller så blir det andra problem istället… den som lever får se!
   Kul att du gillade inlägget!

 8. karin Sjögren Says:

  Du kanske kan ju späda ut pepparen med mycket vatten

 9. Cicci Says:

  Se där, nu följer stor-media dina tankebanor :-)
  http://www.dn.se/resor/nyheter/passagerarplan-hamnade-i-jetstrom-framme-pa-nolltid/

 10. Cicci Says:

  Ok, fast det blev ju såklart fel länk (även om det vore underbart om alla transatlantiska flighter var så snabba :-) )
  Här är rätt länk:
  http://www.dn.se/insidan/manga-vill-prata-mer-om-mens/

  • Brysselkakan Says:

   Haha! Ja, tänk om de var det!
   Såg den där artikeln i morse och läste. Blev lite förvånad att jag inte under ett helt år snappat upp något om allt detta och sedan, kanske jag tolkade fel, tyckte jag det blev lite väl mycket feminism över det hela… Eller?
   I alla fall bra att det tas upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: