Illinois, Wisconsin och Minnesota

Nu är vi på plats i USA, landade i Chicago igår kväll. Tänkte att jag på vår resa ska försöka skriva lite om varje delstat vi kör igenom, totalt åtta olika.

Att ta sig genom migrationen i USA kan ta tid, gick väl hyfsat snabbt igår trots allt men visst, det var en hel del köande och ibland kan man inte annat än fundera på varför det ska bli så rörigt och varför de ska ha samma info och svar på samma frågor om och om igen… Nåja, vi kom igenom, hittade bussen till hyrbilsfirman, köade igen och satt till slut i vår hyrbil. Ca en timmes körning till vårt hotell för natten och när vi väl var där så kunde jag inte riktigt säga om jag var yr för jag var vrålhungrig eller för att jag varit vaken över 25 timmar! Blev snabbmat på McDonalds innan vi landade på kudden.

Så i morse, vaknade tidigt så klart, begav vi oss mot Minneapolis och därmed lämnade vi Illinois och körde in i Wisconsin. Störst delen av dagens resa har gått längs med floden Mississippi. Misstänker att det är fler än vi som inte trodde den började så långt norrut! Vackert landskap längs vattnet, mycket örnar som cirklade i luften och grön omgivning.

Stopp i staden La Crosse. Där köpte vi glass på The Pearl och satt nere vi Mississippi och njöt av glass och sol innan vi för vidare.

Vi hann med en tredje delstat för Minneapolis ligger ju i Minnesota och där är vi alltså nu och här blir vi till lördag. I morgon ska T spela golf med en vän till en vän och jag spenderar dagen på Mall of America.

Nu vore det ju trevligt att kunna visa er fina bilder på allt detta men min Dropbox vill inte överföra bilderna på grund av slött internet. Men här kommer en hel del fakta om de tre delstaterna.

Illinois
Fakta:

Smeknamn: Land of Lincoln; The Prairie State
Största stad: Chicago
Huvudstad: Springfield
Folkmängd: knappt 13 miljoner (85,8 invånare/km²)

Det är den folkrikaste och demografiskt mest varierade delstaten i Mellanvästern och den femte folkrikaste delstaten i landet. Med Chicago i nordöst, små industristäder och stor jordbruksproduktivitet i centrala och västra Illinois och naturresurser som kol, timmer och olja i söder har Illinois en bred ekonomisk bas. Illinois är en viktig transporthubb; hamnen i Chicago förbinder de Stora sjöarna med Mississippifloden via Illinois River. Illinois ses ofta som ett mikrokosmos av USA; en Associated Press-analys av 21 demografiska faktorer fann Illinois den ”mest genomsnittliga delstaten”, medan Peoria länge varit ett socialt och kulturellt typexempel på en amerikansk stad.

Bosättare i USA började anlända från Kentucky på 1810-talet; Illinois uppnådde status som självständig delstat 1818. Den framtida storstaden Chicago grundades på 1830-talet vid stranden av Chicagofloden, en av de få naturliga hamnar på södra Michigansjön. Järnvägaroch John Deeres uppfinning av självgående stålplogar gjorde Illinois centrala rika prärie till en av världens mest produktiva och värdefulla jordbruksmarker och lockade bondeimmigranter från Tyskland och Sverige.

Staten har en mycket stor produktion av jordbruksprodukter av vilka majs, sojabönor, svin, nötboskap, mejeriprodukter och vete är de viktigaste. Tillverkningen av industriprodukter består främst av verktygsmaskiner, maskiner till födoämnesindustrin, elektrisk utrustning och kemiska produkter.

Illinois har inte mindre än 34 universitet samt ett 40–tal colleges och andra högskolor, däribland University of Illinois och University of Chicago.

Fakta hämtad från Wikipedia.

Wisconsin
Fakta:
Största stad: Milwaukee
Huvudstad: Wisconsin
Folkmängd: knappt 5,8 miljoner (41 invånare/km²)

Belägen i Mellanvästern och grundad som landets trettionde delstat 1848. Staten har kust mot Övre sjön i norr och Michigansjön i öster. Wisconsin har gräns mot fyra andra stater, nämligen Minnesota och Iowa i väster, Illinois i söder samt Michigan norrut. Namnet är en anglifiering av franskans Ouisconsin, som ursprungligen var namnet på floden Wisconsin på något algonkinspråk. Exakt vilket språk och ordets betydelse är omdebatterat, men en ledande teori anser att det är Miami-Illinois för ”det ligger rött”, syftandes på flodbäddens röda sandsten.

Fransmannen Jean Nicolet var den första europén som upptäckte Wisconsin när han gick i land nära det som idag är Green Bay, 1634. Frankrike kontrollerade området fram till 1763 då det blev brittiskt. Från och med 1783 har området tillhört USA. 1836 blev Wisconsin ett eget territorium och 29 maj 1848 blev Wisconsin USA:s 30:e delstat. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet lämnade många Skandinavien för att söka ett bättre liv i Amerika och skandinaverna blev den tredje största etniska gruppen. Tillsammans med norrmän, danskar och finnar slog sig många svenskar ned i distrikten i norr och väster och blev de ofta verksamma som gruv- och skogsarbetare och jordbrukare.

Fakta från Wikipedia.

Minnesota
Fakta:

Största stad: Minneapolis
Huvudstad: Saint Paul
Folkmängd: knappt 5,6 miljoner (27 invånare/km²)

Minnesota är en delstat i norra USA. Minneapolis är den största staden men Saint Paul är huvudstad. Minnesota har en hög andel svenskättlingar och man talar om ”svenskbygderna”.

Minnesota bildades ur Minnesotaterritoriet, som upprättats den 3 mars 1849, och inträdde i unionen den 11 maj 1858, som 32:a delstat. Minnesota förkortas vanligen MN eller Minn.

Staten kallas The Land of 10,000 Lakes eftersom det finns ett stort antal sjöar i delstaten. Faktum är att det faktiska antalet sjöar i delstaten är fler än 15 000 – kanske till och med uppemot 22 000. Många av sjöarna heter likadant; det finns 201 Mud Lakes, 154 Long Lakes, 123 Rice Lakes och 83 Bass Lakes. Enligt gamla berättelser från 1800-talet bodde det en gång i Minnesota en jätte vid namn Paul Bunyan som jobbade som skogshuggare, och vars fotavtryck det var som bildade sjöarna i delstaten.

Minnesota bildar tillsammans med grannstaterna North Dakota, South Dakota och Wisconsin en region kallad Övre Mellanvästern, en del av Mellanvästern.

Två av världens mest kända musiker kommer från Minnesota; Bob Dylan och Prince.

Historia
Namnet Minnesota är siouxspråk och betyder ungefär ”grumligt vatten”. De första européer man med säkerhet känner till i området var franska pälsjägare och missionärer, som kom dit under 1600-talet. Att de döpte området till Minnesota antyder att det då dominerades av en siouxtalande urbefolkning.

Från 1753 styrdes Minnesotas östra del, öster om Mississippifloden, av britterna och införlivades 1783 med USA. När man 1803 köpte Louisianaterritoriet införlivades även västra Minnesota. 3 mars 1849 blev Minnesota ett territorium och 11 maj 1858 en delstat.

År 1819 byggdes de första permanenta bosättningarna i Minnesota, varefter invandringen ökade, främst från New England. Efter inbördeskriget (1861-1865) började en stor invandringsvåg från Europa, främst från Tyskland, Sverige och Norge.
Många av dagens invånarna kommer ursprungligen från Norden och delstaten har ett starkt nordiskt drag (uppskattningsvis är 1,5 miljoner av invånarna ättlingar till danska, finska, norska och svenska invandrare). Vidare uppskattas cirka 2 miljoner komma från Tyskland.

Fakta från Wikipedia.

 

2 svar to “Illinois, Wisconsin och Minnesota”

  1. eastcoastmomusa Says:

    Så kul att ni bilar så långt! Vi älskar roadtrips, har gjort många! Det är först då man kan förstå hur stort USA är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: